שאיבה ואחסון חלב שאוב

מצב
הנושא נעול.

michal@gal

Active member
מנהל
שאיבה ואחסון חלב אם
מאת: שרון ברנע , יועצת הנקה

שאיבת חלב דורשת תרגול ומיומנות. כמות החלב הנשאב ותחושת הנוחות בזמן השאיבה יגברו עם הזמן. גם אם בתחילה נראה לך שזוהי משימה בלתי אפשרית – אל ייאוש!
חשוב להשתמש במשאבה טובה, המחקה את פעולת היניקה של התינוק.
במהלך השאיבה אינך אמורה לחוש כאב. כאב מצביע על שימוש לא נכון. במקרה כזה:
- קראי שוב את הוראות הרכבת והפעלת המשאבה.
- נסי להנמיך את עוצמת השאיבה.
- פני להדרכה.

היגיינה:
- לפני תחילת שאיבה רחצי ידייך במים וסבון.
- בתום כל שאיבה רחצי את חלקי המשאבה הבאים במגע עם החלב במים חמים וסבון, ויבשי על
מגבת נקייה.
- לפני שימוש ראשון במשאבה, לאחר מכן פעם ביום, יש לחטא את חלקי המשאבה הבאים במגע
עם החלב ע"י הרתחה / סטריליזציה.
הרתחה: בסיר מים רותחים, למשך כ- 3 דקות (ניתן להוסיף מעט חומץ
למניעת אבנית).
במקום הרתחה בסיר ניתן להכניס את חלקי המשאבה למדיח
כלים, בתכנית סטנדרטית מלאה.
סטריליזציה: אם ברשותך סטריליזטור של מיקרוגל – ניתן להשתמש בו
לחלקים ולבקבוק, עפ"י הנחיות השימוש.

השאיבה:
אין זמן יותר או פחות טוב. כל אישה מוצאת את הזמן המתאים לה ביותר לשאיבה, הן מבחינת כמות החלב הנשאבת והן מבחינת סדר היום שלה.
אצל רוב הנשים יצאו כמויות גדולות יותר בשאיבה בבוקר.

מתי לשאוב?
- במקום הנקה: בעת היעדרות או פרידה מהתינוק.
- במידה והנקת משד אחד בלבד – נסי לשאוב את השד השני מיד בתום הארוחה. לאחר תרגול,
ישנן נשים שמעדיפות לשאוב במקביל להנקה.
- בלילה, אם התינוק פותח מרווח גדול בין ההנקות.
- אחרי הנקת הבוקר, כשהשד עוד די מלא, והתינוק אינו רוצה לינוק עוד.
- במידה ואת בנפרד מתינוקך, השתדלי לשאוב כל 2-3 שעות, ובלילה כל 4-5 שעות.

המלצות לשאיבה מוצלחת:
- זרימת החלב קלה יותר כאשר את נינוחה ורגועה. לפני השאיבה שבי בנוח, נוחי מספר רגעים,
קחי מספר נשימות עמוקות, שתי מעט מים, עשי מקלחת חמימה או כל פעולה אחרת שתעזור לך
להירגע.
- כדי לסייע לחלב להשתחרר, דמייני את תינוקך יונק: את פניו, קולו, בכיו, מגע עורו וחום גופו.
תוכלי להסתכל בתמונתו או להריח בגד שלו.
- ניתן לעסות הפטמות כדי לגרות את רפלקס שחרור החלב – לפני ובמהלך השאיבה.
- ניתן לחמם את השד לפני השאיבה ובמהלכה (בקבוק חם, מגבת טבולה במים חמים וכו´).
- עסי כל שד לפני שאת שואבת ממנו.

אופן השאיבה:
כדי להפיק את המירב מכל שאיבה, במידה ואין לך משאבה כפולה, מומלץ לשאוב לסירוגין משני השדיים:
שאבי משד אחד למשך 5-7 דקות, ואז עברי לשד השני למשך זמן דומה.
חזרי לשד הראשון, ושאבי ממנו 3-5 דקות, ושוב עברי לשד השני.
חזרי לשד הראשון ושאבי ממנו 2-3 דקות נוספות וכך גם בשד השני.

כדי שלא להילחץ ממדידת הזמנים, כל מה שעליך לדעת הוא, כי מומלץ להמשיך לשאוב מהשד גם לאחר שזרמי החלב פסקו. תוכלי לשאוב משד אחד עד לזמן מה לאחר הפסקת זרמי החלב ואז לעבור לשד השני, וכך הלאה פעמיים-שלוש, לפי נוחותך והזמן העומד לרשותך.

אחסון החלב:
- את החלב שנשאב ניתן לאחסן בבקבוקים מעוקרים או בשקיות סטריליות המיועדות לכך. את
השקיות (למשל, של חברת מדלה, אוונט או פלייקטס) ניתן למצוא ברשתות השיווק והפארמים
השונות, או (שקיות של מדלה) להזמין אצל מדריכות הנקה.
- מומלץ לסמן על כלי האחסון את הכמות שנשאבה ואת תאריך השאיבה.
- מומלץ לשמור את החלב בכמויות קטנות (50-80 מ"ל). בצורה כזו ניתן לחמם את הכמות
הרצויה מבלי לבזבז חלב יקר.

חשוב לדעת:
- צבעו של חלב אם נע בין צהבהב לכחלחל.
- טעמו של חלב האם משתנה בהתאם לתזונתה של האם.
- בחלב אם העומד מספר שעות יצוף השומן כלפי מעלה. אין זה אומר שהחלב מקולקל! זוהי תופעה רגילה. עליך פשוט לנער את המיכל והשומן יתערבב חזרה.
- חלב שנשמר במקרר מספר ימים או בפריזר מקבל טעם סבוני. למרות הטעם השונה, החלב לא מקולקל. לחלב אם מקולקל יש ריח ברור של חלב חמוץ.

שימור החלב לטווח קצר:
- חלב האם יוכל להישמר בטמפרטורת החדר (אם הטמפרטורה בחדר היא 18-22מעלות) כחמש
שעות.
- בכל מקרה, מומלץ להכניס את החלב השאוב לקירור בטווח הקצר ביותר האפשרי.
- חלב שאוב יכול להישמר במקרר (עמוק במקרר ולא בדלת) 5-8 ימים.

שימור החלב לטווח ארוך:
- מומלץ להקפיא את החלב עד 24 שעות מהשאיבה. אם החלב שהה יותר זמן במקרר לפני ההקפאה יש לסמן אותו כחשוד ולבדוק היטב בהפשרה.
- ניתן להקפיא חלב אם למשך שלושה חודשים, במקרר בעל דלת תא הקפאה נפרדת, בעומק תא
ההקפאה (לא בדלת).
- בהקפאה עמוקה (דיפ-פריז) ניתן לשמור את החלב למשך חצי שנה.
- חלב האם שומר על ערכו התזונתי למשך 3-6 חודשים בהקפאה. לכן, מומלץ להשתמש בחלב המוקפא
בטווח זמן זה.
- רצוי תמיד להשתמש קודם בחלב שהוקפא ראשון, על מנת שלא תצטרכי לזרוק חלב.

עירוב חלב:
- אם את שואבת מספר פעמים ביממה, תוכלי לערבב את החלב שצברת במהלך השאיבות. על מנת
לעשות זאת עלייך לקרר את החלב ה"חדש", למשך שעתיים לפחות, לפני שתערבבי אותו עם
החלב שנמצא במקרר.
- מומלץ לא לערבב חלב מימים שונים.
- אין להוסיף חלב טרי על חלב קפוא.

איך מפשירים ומחממים חלב אם?
- יש להפשיר את החלב ע"י הכנסת כלי האחסון תחת זרם מים פושרים, או בקערה עם מים פושרים.
- לאחר שחלב קפוא הופשר יש להשתמש בו תוך יום.
- אין להקפיא מחדש חלב שהופשר.
- כדי לחמם חלב אם יש להניח את כלי האחסון תחת זרם מים חמים או בכלי מים חמים.
- אין לחמם מזון לתינוקות במיקרוגל בשום מצב או מקרה. מעבר לסיכון לכוויות הטמון בכך,
החימום במיקרוגל הורס את הויטמינים החשובים ואת הנוגדנים בחלב האם.
- אין להרתיח חלב אם.
- אין לחמם חלב אם במים החמים מ- 60 מעלות (חימום יתר הורס את הויטמינים החשובים ואת
הנוגדנים בחלב האם).
- לאחר שחיממת בקבוק חלב, יש להשתמש בו תוך ארבע שעות (אם החדר קריר) או תוך שעה
(אם החדר חם).
- אם התינוק לא שתה את כל כמות החלב, ניתן לשמור את השארית עד לארוחה הבאה (מקסימום 3-4 שעות). לאחר מכן יש להשליך את החלב שנותר.
- אין להשתמש שנית בחלב שחומם!
- עשי הכרה עם הטעם של החלב הטרי שלך. כך תוכלי לזהות חלב מקולקל.

זכרי!
כל טיפה שווה זהב! אספי כל CC!
רותי לסטר-אלמלם, שרון ברנע.
 

michal@gal

Active member
מנהל
שאיבת חלב ידנית
מאת: שרון ברנע , יועצת הנקה

שאיבת חלב באופן ידני

הגישה הפשוטה – שאיבת חלב ביד

שאיבת חלב ביד עובדת נהדר בשביל חלק מהנשים, זו יכולה להיות דרך שימושית כאשר:

· את נמצאת במקום כלשהו ויש לך גודש ותינוקך אינו נמצא אתך וכך גם משאבת החלב איננה. את תוכלי להקל ולהימנע מבעיית הגודש.
· את לא צריכה לשאוב חלב באופן קבוע.
· השד שלך מגיב טוב יותר למגע של עור בעור מאשר לחלקי הפלסטיק של המשאבה.


6 שלבים קלים לשאיבת חלב ידנית:

1. הניחי את ידך על השד כשהאגודל מעל והאצבעות מתחת במרחק של כ- 4 – 3 ס"מ מסביב לפטמה. אם השד היה שעון האגודל היה ממוקם בשעה 12 ושאר האצבעות היו ממוקמות בשעה 6. אל תחפני את השד בידך, האגודל והאצבעות צריכות להיות אחת ממול השניה מסביב לפטמה.
2. לחצי את האגודל והאצבעות פנימה לתוך השד לכיוון עצמות החזה. אל תרחיקי את האצבעות אחת מהשניה, פשוט לחצי פנימה ואחורה לתוך השד.
3. גלגלי את האצבעות והאגודל קדימה על מנת לסחוט חלב מרקמת השד. רקמות אלו ממוקמות מתחת לעטרה מאחורי הפטמה. אל תחליקי את האצבעות או האגודל על העור מכיוון שזה מהר מאד ייצור גירוי כואב ביותר.
4. חזרי על מהלכים אלו עד שזרם החלב יפסק. לאחר מכן הזיזי את האגודל לשעה 11 ואת האצבעות מקמי בשעה 5 וחזרי על התהליך. השתמשי בשתי ידייך בסחיטת השד הראשון, לאחר מכן עברי לשד השני עד אשר רוקנת את כל החלב מרקמת השד. ברגע שתראי את החלב זורם, תדעי שאת סוחטת נכון. האצבעות שלך והאגודל ממוקמות באותו מקום בו החניכיים של תינוקך צריכים להימצא בעת היניקה.
5. הטריק בסחיטה ידנית של השד הוא לגלות את המקום הנכון בו ממקמים את האצבעות והאגודל. נסי עד אשר תמצאי את המקום הנכון, למצוא מישהי אשר תראה לך את הדרך הנכונה יכול להועיל מאד.
6. שילוב של סחיטה ידנית עם מסג´ לשד יכול להיות מאד מועיל על מנת לעודד או לעורר את רפלקס הוצאת החלב. עסי את השד קודם ולאחר מכן סחטי את השד על מנת להוציא חלב. עסי אותו שנית וסחטי שוב. חזרי על התהליך כל עוד יש צורך בכך.

"כשאני רגועה אני יכולה לשאוב יותר חלב, חבר שהוא חקלאי סיפר לי שפרות מפיקות פחות חלב כאשר הן במצב רוח רע או שאדם זר חולב אותן".


כיצד לאסוף את החלב?

כשאת שואבת חלב באופן ידני החלב ניתז לכל הכיוונים.

· אם את סוחטת רק על מנת להקל גודש, את יכולה לרכון מעל הכיור או לשאוב לתוך מגבת.
· אם את רוצה לשמור על החלב, תצטרכי כלי בו תוכלי לאגור את החלב שסחטת. יש אמהות אשר מצליחות לכוון את זרם החלב ישירות לתוך פיית הבקבוק, את יכולה לנסות גם מיכל בעל פתח גדול יותר כגון כוס קפה או צנצנת קטנה. כשהמכל מתמלא העבירי את החלב לכלי האחסון שלך.
· חברת "מדלה" מייצרת משפך מיוחד לאיסוף חלב בשאיבה ידנית המעביר אותו ישירות לבקבוק רגיל.

בהצלחה.
 

michal@gal

Active member
מנהל
שאיבת חלב ושמירת שבת

הוצאת חלב מהשד בשבת נחשבת כפעולת מפרק, שהיא תולדת אב המלאכה הדש (אחד מל"ט אבות מלאכה שהיו במשכן). כמפרק נחשבות פעולות שתכליתן הוצאת נוזלים מתוך גוף מוצק, כמו למשל סחיטת זיתים וענבים לצורך הפקת שמן ויין. פעולת הפירוק אינה נאסרת אם היא נעשית בדרך אכילה, וכך למשל מותר לאכול זיתים וענבים בשבת למרות שבהכרח במהלך האכילה ייסחט מהם עסיס. באופן דומה, מותר להניק בשבת למרות שההנקה מקלה במקרים מסוימים על גודש ודומיו אצל האם, כיון שזוהי דרך אכילתו של התינוק.
חלב שנחלב בשבת שלא בהיתר אסור בשימוש עד לתום השבת, נחשב כמוקצה ואסור בטלטול.
כך, מותר לסחוט חלב מן השד ישר לתוך פיו של התינוק כדי לשכנע אותו לינוק (שביתת הנקה, אמרנו?), כיון שזו דרך אכילה.
במקרים אחרים הוצאת חלב מן השד מותרת בהגבלות מסוימות, כפי שנפרט:
מותר להוציא חלב במקרה של מלאות או גודש, בשל החשש להתפתחות סתימה או דלקת. אבל, כיון שזו אינה דרך אכילה, יש להוציא את החלב באופן שיילך לאיבוד. כדי למלא תכלית זו אין לסחוט את החלב לתוך כלי או אוכל, אלא לכיור. אם החלב נשאב במשאבה יש לשאוב לתוך מי סבון, כך שהחלב מתקלקל מיד כשנכנס לכלי האיסוף ו"אובד". אם שואבים במשאבה עדיף לעשות זאת בשינוי – לשנות משהו באופן השאיבה.
ילדים עד גיל 10 נחשבים בהלכה כחולה שאין בו סכנה ויש פעולות מסוימות שמותר לבצע עבורם בשבת (פעולות שאסור לעשות עבור מבוגר בריא – ובמידת האפשר יש להשתדל להכין את כל הדרוש לילד לפני שבת ולא לתכנן מראש ביצוע פעולות אלה בשבת). לכן, מותר לשאוב חלב בשבת עבור תינוק שאינו מוכן לינוק ישירות מהשד או עבור תינוק מאושפז בבית חולים במידה וחלב האם מהווה את עיקר מזונו, או את מזונו הבלעדי, ויש חשש שהוא רגיש למזון אחר, כדי שיאכל את החלב בו ביום.
שני תלמידי חכמים איתם התייעצתי אמרו שיש מקום לסברה ששאיבה במשאבה חשמלית אוטומטית עדיפה על שאיבה במשאבה ידנית או סחיטת חלב. שאיבה במשאבה כזו בשבת מותרת בתנאים הבאים:
א. המשאבה מחוברת להתקן שבת או שעון שבת המדליק ומכבה אותה בזמנים קבועים מראש (זמנים אלו נקבעים לפני שבת).
ב. אין לשנות בשבת את הפרמטרים של השאיבה (עוצמת השאיבה ומשך כל שאיבה).
ג. עדיף "להתחבר" למשאבה כאשר היא כבר דולקת.
במידה ושאיבה בתנאים אלה אינה מתאפשרת אפשר לשאוב במשאבה ידנית או לסחוט. למחמירות, עדיף לשאוב בכל פעם כמות של פחות מ"כגרוגרת" (בערך כפית וחצי) ולתת מיד לתינוק לאכול.

הנאמר כאן מבוסס בעיקרו על פרק ל"ו בספר שמירת שבת כהלכתה (המבוסס על פסקי הגרש"ז אויערבך זצוק"ל), ונכון הן לגבי שבת והן לגבי יום הכיפורים.
 

michal@gal

Active member
מנהל
מדריך לאמא העובדת והמדלדלת (טיפים לשאיבה)

כשיצאתי לעבודה התחיל החלב להדלדל. זה העייפות, המתחים, וכן שאיבה לא תמיד מצליחה להדביק את קצב הזלילה של התינוק הגדל.

בתחילה השאיבות עמדו יפה בקצב האכילה, אך ככל שעבר הזמן הפער גדל והלך.
גם שאבתי פחות וגם בערב הוא היה צורח בזעם ונושך את הפטמה
אילו הצעדים שנקטתי בהם. ככל שעבר הזמן הצעדים היו יותר נואשים ויותר יקרים (מי אמר שהנקה יותר זול ) סעיפים 8 ואילך לבעלות קיבה חזקה בלבד.
אני מתארת מה שעשיתי בלבד. אין בכוונתי להטיף או לשפוט אמהות שנוהגות אחרת.
אולי זה יעזור לאמהות אחרות:

1. שאיבה בכל ארוחת של התינוק . אם בהתחלה תכננתי לשאוב פעם אחת (אני עובדת 9 וחצי שעות +נסיעות) הרי שעברתי ל-2 או 3 שאיבות
2. משאבה מומלצת: אמדה. היא דו צדדית ועולה רק 320 שקל (יחסית לדו צדדית של מדלה שעולה 1200) הבנתי מדיאנה שלפעמים שינוי משאבה יכול לעזור
3. תה שומר (לבשל כף זרעים לכוס מיים או לרסק . אם אין זמן אז לחלוט שתי כפות בכוס מיים רותחים)
4. תה גלאגה (כף עלים בכוס מיים)
5. כדורי חילבה (עד שניים ביחד, שלוש פעמים ביום)
6. כדורי אספסת (עד 3 ביום)
7. חלב רב של רפאל -30 טיפות בכוס תה צמחים לפני כל הנקה\שאיבה
8. לתת לו להיות מחובר כל סוף השבוע אם מתחשק לו ובשאר הזמן לשאוב הרבה.
9. שינה מתי שאפשר. כן, להתראות כולם נתראה בסוף משבר ההנקה. אני הולכת לישון ב-20 בערב. אם אתם רוצים לקחת חלק אתם מוזמנים לעשות ביביסיטינג, להביא אוכל חם, קניות ולהטריד את הבעל. קצת קשה כשהמשפחה לא תומכת בהנקה. בד"כ בשלב הזה אומרים לך שגם את גדלת על מטרנה ולא קרה כלום.
10. שאיבה מתי שאפשר- בבוקר כשהחלב עשיר, בלילה אם הוא לא קם , אחרי העבודה, תוך כדי הנקה.....................
11. לקחת חופש מהעבודה. לנוח. לנצל את העובדה שהילד עם ביביסיטינג בבוקר ולפחות חלק מהזמן לישון\לשאוב או פשוט להניק הרבה.
12. אם יש סביבה תומכת לבקש עזרה. שיקפיצו אותו לארוחה בעבודה וכו´.
13. עשית כל מה שאת יכולה? את גמורה ועל סף יאוש? נגמר כל המלאי בפריזר?הילד לעולם לא יהיה רעב. אני השארתי אצל המטפלת קופסת רמדיה למקרה הכי גרוע.... והכי גרוע קרה. באותו לילה לא ישנתי אבל הילדון ישן טוב מהרגיל
 

michal@gal

Active member
מנהל
מדריך לאמא העובדת והמדלדלת (טיפים נוספים)

עברו חלפו להם שבועיים מאז חזרתי לעבודה, וחשבתי לחלוק טיפים ראשונים מהמידע הנצבר אצלי בענין השאיבות:

לא נגמר לי החלב: יש ימים, בעיקר לקראת סוף השבוע אבל לא רק - בהם השאיבות הולכות יותר קשה. יותר מזה - יש לפעמים שאיבות - אפילו זו הראשונה של הבוקר - בודדות בהן הולך יותר קשה. זה לא אומר כלום. יכול להיות שלמחרת פתאום יהיה קלי קלות. יכול להיות שהשאיבה הבאה כבר תשתפר ויכול להיות שהסופשבוע יאזן את משק החלב. אסור להיבהל משאיבה לא מוצלחת וגם לא מיום שאיבות לא מוצלח. הלחץ רק יחמיר את המצב.

לא להיכנע לצורך ללחוץ: להבדיל מבחדר לידה, שם מומלץ ללחוץ בכל הכח, גיליתי שבעת השאיבה - כמה שאני פחות לוחצת את ה"קאפ" לציץ - כך הזרם יימשך זמן ארוך יותר. כשהזרמים נחלשים - אני מגדילה ועושה - ומושכת בקלות את הציץ בכל סיבוב ואקום של המשאבה - וזה מועיל באופן פלאי.

פנקי את ציצך במסאז´: עיסויים, או הפעלת לחץ קל וקבוע על החזה בזמן השאיבה - גם הם משפרים אצלי את התפוקות.

ברור שזה יקר יותר - זאת עבודת יד...: בימי שאיבות דלות במיוחד, אני עוזרת לעצמי בחליבה ידנית בסוף השאיבה. עם הזמן - הטכניקה משתפרת, וזה יכול להוסיף לשאיבה כמות של בין 20 ל- 50 CC - אשר בצוק העתים ערכם שווה למשקלם בזהב... (חשוב מאוד - שרון של לוטן האירה את עיני וציינה בפניי שרקמת השד היא עדינה מאוד - ולכן חליבה ידנית צריכה להעשות בעדינות ובאופן שלא יכאיב לנו - כדי להבטיח שהרקמה לא תחבל ותיפגע חלילה באופן בלתי הפיך).

נד נד, נד נד, רד עלה - עלה ורד: בקטגוריה זו - שני טיפים: הראשון - לעבור הלוך חזור בין הצדדים. צד ש"נגמר" עשוי לחזור להניב לאחר מנוחה של כמה דקות. טיפ שני: לפני תחילת השאיבה מכל צד - כדאי "לנדנד" את הציצים - זה אמנם מרגיש מטופש - אך לתדהמתי זה עוזר. הזרמים הראשונים אחרי נדנוד לא יביישו את המוביל הארצי.

לא לפחד מהסטוק הקפוא: הסטוק הקפוא נועד להציל אותנו מימי יובש. נצלוהו באהבה ובתבונה. היה יום שאיבות יבשושי? הזכירו למטפלת את הסטוק הקפוא - וקוו כי מחר יהיה יום מוצלח יותר.

טיפים נוספים - יינתנו בהמשך דרכנו (אשר כמאמר השיר היא "לא קלה, לא קלה היא"...).
 

michal@gal

Active member
מנהל
שאיבת חלב ידנית (באנגלית) MANUAL EXPRESSION OF BREASTMILK MARMET TECHNIQUE



MANUAL EXPRESSION OF BREASTMILK - MARMET TECHNIQUE
The Marmet Technique of manual expression and assisting the milk ejection reflex (sometimes called the let-down reflex) has worked for hundreds of mothers - in a way that nothing has before. Even experienced breastfeeding mothers who have been able to hand express will find that this method produces more milk. Mothers who have previously been able to express only a small amount, or none at all, get excellent results with this technique. TECHNIQUE IS IMPORTANTWhen watching manual expression the correct milking motion is difficult to see. In this case the hand is quicker than the eye. Consequently, many mothers have found manual expression difficult - even after watching a demonstration or reading a brief deion. Milk can be expressed when using less effective methods of hand expressions. When used, however, on a frequent and regular basis, these methods can easily lead to damaged breast tissue, bruised breasts, and even skin burns. The Marmet technique of manual expression was developed by a mother who needed to express her milk over an extended period of time for medical reasons. She found that her milk ejection reflex did not work as well as when her baby breastfed, so she also developed a method of massage and stimulation to assist this reflex. The key to the success of this technique is the combination of the method of expression and this massage.This technique is effective and should not cause problems. It can easily be learned by following this step by step guide. As with any manual skill, practice is important. ADVANTAGESThere are many advantages to manual expression over mechanical methods of milking the breasts: Some mechanical pumps cause discomfort and are ineffective.
Many mothers are more comfortable with manual expression of breast milk because it is more natural.
Skin to skin contact is more stimulating than the feel of a plastic shield. So manual expression usually allows for an easier milk ejection reflex.
It´s convenient.
It´s ecologically superior.
It´s portable. How can a mother forget her hands?
Best of all it´s free!

HOW THE BREAST MAKES MILK Milk Producing Cells (Aveoli)Areola (Darker skin)Milk ReservoirNipple DuctsThe milk is produced in milk producing cells (alveoli). A portion of the milk continuously comes down the ducts and collects in the milk reservoirs. When the milk-producing cells are stimulated, they expel additional milk into the duct system (Milk rejection reflex or Let-down reflex)EXPRESSING THE MILKDraining the Milk Reservoirs 1. POSITION the thumb and first two fingers about 1" to 1 1/2" behind the nipple.
* Use this measurement, which is not necessarily the outer edge of the areola, as a guide. The areola varies in size from one woman to another. * Place the thumb above the nipple and the fingers below, in a 12 o´clock and …….. 6 o´clock position, as shown.* Note that the fingers are positioned so that the milk reservoirs lie beneath them. * Avoid cupping the breast. The fingers should NOT be in a …….. 12 o´clock and 4 o´clock position.



……………………… …………………
Push Roll Finish Roll
2. PUSH straight into the chest wall. Avoid spreading the fingers apart.For large breasts, first lift and then push into the chest wall. 3. ROLL thumb and fingers forward as if making thumb and fingerprints at the same time.
The rolling motion of the thumb and fingers compresses and empties the milk reservoirs without hurting sensitive breast tissue
Note the moving position of the thumbnail and fingernails shown in red in illustration. The arrows on the show the direction of the pressure the fingers apply. See that the fingers under the breast start with the pressure on the back most finger in the ´Push´ and moves to the front most finger in the ´Roll´.


4. REPEAT RYTHMICALLY to drain the reservoirs.
Position, push, roll; position, push, roll.

5. ROTATE the thumb and finger position to milk the other reservoirs. Use both hands on each breast. The fingers will move from the 12 and 6 o´clock positions, to 11 and 5 o´clock, 2 and 8 o´clock, 3 and 9 o´clock. These pictures show hand positions on the right breast.


Right Hand …….. Left Hand


AVOID THESE MOTIONS
…………………… …………….
Squeeze Pulling Slide
Avoid squeezing the breast. This can cause bruising Avoid pulling out the nipple and breast. This can cause tissue damage Avoid sliding on the breast. This can cause skin burns.


ASSISTING THE MILK EJECTION REFLEX
This will help with relaxation and will help stimulate the milk ejection reflex.

…… …………… …………
MASSAGE STROKE SHAKE
1. MASSAGE the milk producing cells and ducts. Start at the top of the breast. Press firmly into the chest wall. Move fingers in a circular motion on one spot on the skin. 2. STROKE the breast area from the top of the breast to the nipple with a light tickle-like stroke 3. SHAKE the breast while leaning forward so that gravity will help the milk eject.
.
PROCEDURE
This procedure should be followed by mothers who are expressing in place of a full feeding and those who need to establish, increase, or maintain their milk supply when the baby cannot breastfeed.
* Express each breast until the flow of milk slows down.
* Assist the milk ejection reflex (massage, stroke, shake) on both breasts. This can be done simultaneously.
* Repeat the whole process of expressing each breast and assisting the milk ejection reflex once or twice more. The flow of milk usually slows down sooner the second and third time as the reservoirs are drained.

TIMING
The ENTIRE PROCEDURE should take approximately 20-30 minutes.
* Express each breast 5-7 minutes.
* Massage, stroke, shake.
* Express each breast 3-5 minutes.
* Massage, stroke, shake.
* Express each breasts 2-3 minutes.
Note: If the milk supply is established, use the times given only as a guide. Watch the flow of milk and change breasts when the flow gets small.
Note: If little of no milk is present yet, follow these suggested times closely.

Copyright 1978, revised 1979, 1981 and 1988, 1998 Chele Marmet
The Lactation Institute, 16430 Ventura Blvd., Suite 303, Encino, CA 91436
(818) 995-1913 FAX (818) 995-0634​
E-mail [email protected] or [email protected]
 

michal@gal

Active member
מנהל
זמני אחסון חלב אם שאוב
מאת: ד``ר לייבוביץ

אחסון חלב אם

ההמלצות הבאות מתיחסות לאמהות השואבות חלב עבור תינוקות בריאים שנולדו במועד, והמאחסנות את החלב לשימוש ביתי (בניגוד לשימוש בבית חולים), רוחצות את ידיהן לפני שאיבת החלב, ומשתמשות במיכלים שנרחצו במים חמים וסבון ונשטפו היטב, או בשקיות פלסטיק סטריליות חד פעמיות. המלצות אחרות עשויות להדרש עבור תינוקות חולים או פגים.
משך זמן אכסון מקסימלי מומלץ טמפרטורה
4 עד 6 שעות , °C25 - טמפ´ חדר ממוזג בקיץ
10 שעות °C19- - 22 טמפ´ חדר בחורף
24 שעות1 °C15 - צידנית עם קרחום
8 – 5 ימים °C0-4 - מקרר
3-4 חודשים מקפיא נפרד שהוא חלק ממקרר (הטמפ´ לא יציבה עקב פתיחות חוזרות של הדלת)
6 חודשים ויותר מקפיא נפרד, °C-18 באופן קבוע

בחדר לא ממוזג בימי הקיץ החמים בארץ רצוי לקרר את החלב בהקדם האפשרי.
 

michal@gal

Active member
מנהל
דף הנחיות למטפלת לטיפול בחלב שאוב
מאת שרון ברנע, יועצת הנקה

טיפול בחלב אם שאוב

- צבעו של חלב אם נע בין צהבהב לכחלחל.
- טעמו של חלב האם משתנה בהתאם לתזונתה של האם.
- בחלב אם העומד מספר שעות יצוף השומן כלפי מעלה. אין זה אומר שהחלב מקולקל! זוהי
תופעה רגילה. עליך פשוט לערבב את החלב ע"י הנעת הבקבוק בתנועות מעגליות והשומן יתערבב חזרה (לא לנער, כי אז הבקבוק יטפטף).

שימור החלב לטווח קצר:
- חלב האם יוכל להישמר בטמפרטורת החדר (אם הטמפרטורה בחדר היא 18-22מעלות) כחמש
שעות.
- בכל מקרה, מומלץ להכניס את החלב השאוב לקירור בטווח הקצר ביותר האפשרי.
- חלב שאוב יכול להישמר במקרר (עמוק במקרר ולא בדלת) 5-8 ימים, תלוי במקרר.

איך מפשירים ומחממים חלב אם?
- רצוי להפשיר את החלב סמוך ככל הניתן לזמן ההאכלה – ניתן להפשיר את החלב ע"י הכנסת כלי האחסון תחת זרם מים פושרים.
- לאחר שחלב קפוא הופשר ניתן לאחסנו במקרר ולהשתמש בו תוך יום.
- אין להקפיא מחדש חלב שהופשר.
- כדי לחמם חלב אם יש להניח את כלי האחסון תחת זרם מים חמים או בכלי מים חמים. (ישנם לא מעט תינוקות שיאכלו את החלב בטמפ´ החדר ואף קריר).
- אין לחמם מזון לתינוקות במיקרוגל בשום מצב או מקרה. מעבר לסיכון לכוויות הטמון בכך,
החימום במיקרוגל הורס את הויטמינים החשובים ואת הנוגדנים בחלב האם.
- אין להרתיח חלב אם.
- אין לחמם חלב אם במים החמים מ- 60 מעלות (חימום יתר הורס את הויטמינים החשובים ואת
הנוגדנים בחלב האם).
- לאחר שחיממת בקבוק חלב, יש להשתמש בו תוך ארבע שעות (אם החדר קריר) או תוך שעה
(אם החדר חם).
- אם התינוק לא שתה את כל כמות החלב, ניתן להשאיר את החלב עוד כשעתיים ולאחר מכן (אם הוא לא אכל את יתרת החלב) יש להשליך את החלב שנותר.
- מכיוון שלא ניתן לשמור בקבוק חלב שהתינוק אכל ממנו, מומלץ לחמם כמות שאינה עולה על הכמות המשוערת שהתינוק יאכל. במידת הצורך אפשר להעביר לבקבוק שהתרוקן עוד 20-40 מ"ל של חלב משקית/בקבוק אחר ולתת את הכמות הזו לתינוק כתוספת.
- אין לחמם שנית חלב שחומם!
 

קבצים מצורפים

  • טיפול בחלב אם שאוב.pdf
    KB 49.4 · צפיות: 0

michal@gal

Active member
מנהל
סיכום טיפים למניקה החוזרת לעבודה
מאת: עדי יותם IBCLC

אם את מתכוונת לשאוב לתינוק אחרי החזרה לעבודה/לימודים - כדאי מאוד להעלות באופן מלאכותי את הייצור שלך, על ידי שאיבות נוספות עוד לפני החזרה. תופעה נפוצה ומדכדכת היא שכמויות החלב הנשאבות, יורדות לאחר כמה שבועות. זה לא מעיד דבר על הכמויות בהנקה, וניתן למניעה אם מלכתחילה ייצרת יותר ממה שאת צריכה.



אם את מתכוונת לשאוב לתינוק אחרי החזרה לעבודה/לימודים - כדאי מאוד להעלות באופן מלאכותי את הייצור שלך, על ידי שאיבות נוספות עוד לפני החזרה. תופעה נפוצה ומדכדכת היא שכמויות החלב הנשאבות, יורדות לאחר כמה שבועות. זה לא מעיד דבר על הכמויות בהנקה, וניתן למניעה אם מלכתחילה ייצרת יותר ממה שאת צריכה.

שעת הנקה -החוק לא מבדיל בין מניקה ללא-מניקה. אמהות זכאיות לארבעה חודשים של פחות שעת עבודה ביום, מתום חופשת הלידה (ז"א עד גיל שבעה וחצי חודשים). מדובר על מי שעובדת במשרה מלאה. עובדי מדינה וחלק ממקומות העבודה מקבלים את הזכות הזו (הידועה כ"שעת הנקה") עד לגיל שנה של התינוק.
משרד הבריאות מעודד מקומות עבודה לתמוך במניקות. תוכלי לקרוא על יוזמת "מקום עבודה ידידותי לתינוק" באתר המשרד.

שאיבה בזמן העבודה איננה מעוגנת בחוק. ברוב מקומות העבודה כבר לפחות שמעו על נשים ששואבות, אם לא העסיקו כאלה בעצמם...
כדאי לשוחח על כך מראש עם הבוס/ית/אחראי/ת כוח אדם, אולי לברר קודם אצל אמהות צעירות אחרות במקום העבודה - מה מקובל אצלכם.
אם תהיה איזושהי התנגדות, ומקובל אצלך לצאת להפסקת קפה/סיגריה, את יכולה להסביר שבמקום הפסקות אלה את מבקשת לנצל את הזמן לשאיבה. אם יש לך פרטיות ואת עובדת מול מחשב, אולי תוכלי לשאוב תוך כדי עבודה. יש חזיות מיוחדות לשאיבה, ואפשר גם לקחת חזייה רגילה ולגזור חור למשפך של המשאבה, ואז עם קצת אקרובטיקה, הישענות על השולחן וכו' - לשאוב בלי ידיים. כן, הנקה אקסטרים... אני יודעת שזה לא מתאים לכל אחת, אבל מציעה מכיוון שיש אמהות שהצעות אלה ידברו אליהן.

המשאבות הרגילות שמשכירים ביד שרה/עזר מציון אינן מומלצות, להבדיל מהמשאבות הטובות שהם משאילים במקרים מיוחדים - הלקטינה, או הספקטרה.
סחיטה ידנית ביד יכולה להיות יעילה כמו שאיבה במשאבה ואף יותר. במאמרים יש פירוט טוב של הטכניקה.

כשבועיים לפני החזרה לעבודה, את יכולה להתחיל לשאוב, עדיף בשעות קבועות – כמספר הארוחות שיהיה זקוק להן. כדאי לבנות מלאי ולהרגיל את הגוף לשאיבות. את יכולה לשאוב, נניח, חצי שעה אחרי ההנקה, או לשאוב מצד אחד בזמן שהתינוק יונק מהצד השני, או לשאוב כמה דקות, אפילו "על ריק", לאחר כל ארוחה. המלאי הוא רק לחירום – באופן אופטימלי, אם את שואבת ביום ראשון, התינוק יקבל את החלב הזה ביום שני, וכן הלאה. אין צורך להתחיל בשגרת האכלה מבקבוק בבית לפני החזרה לעבודה.
שגרה של שאיבות בדרך כלל מקילה על הגוף לשחרר את החלב בשעות הקבועות.
אפשר גם לנסות מספר גדול יותר של שאיבות קצרות יותר ביום. יש נשים שדפוס זה יהיה עבורן יעיל יותר.
אני לא חסידה גדולה של סטוק שאוב קפוא. אפשר לבנות סטוק של יומיים-שלושה, ארבעה. לא אמור להיות צורך ביותר.
אם יש אפשרות, מספר השאיבות יהיה כמספר הארוחות שהוא אוכל בלעדייך, אולי עם תוספת שאיבה, או עם שאיבה שמייצרת יותר ממה שהוא צריך פר-ארוחה, ולשמור את העודפים לסטוק.
ייתכן שהוא יאכל יותר בשעות הלילה - יינק יותר, ואז ירצה לאכול פחות ביום. או שיאכל פחות ארוחות אבל כמויות גדולות יותר.
בהחלט אפשר לנצל הפסקות של 10-15 דקות! מחקר אחד הראה (נתון מפתיע) שנשים שואבות 99% אחוז מן הכמות בחמש הדקות הראשונות לשאיבה.
אפשר לשאוב מיד כשאת מגיעה לעבודה. רוב הנשים מרגישות שהן צריכות קודם "לתת עבודה" לפני שייקחו זמן לעצמן, אבל תכל'ס זה לא משנה אם רבע השעה היא בשמונה או בעשר בבוקר.
ניוד החלב - לפי הוראות האחסנה. בחום של הקיץ עדיף להסתובב עם צידנית רכה קטנה, אבל גם אם לא, אם המרחקים שאת נוסעת עם החלב אינם גדולים, ואת ברכב ממוזג, כנראה שלא תידרשי לשום מאמץ מיוחד...
לפעמים אספקת החלב זקוקה לזריקת מרץ מסוימת - בין אם בקשיים של התחלה ובין אם כשצריך לעודד את השאיבה. כניסה ל"נוהל שפעת" למשך 24 שעות, בשילוב עם ריקון אינטנסיבי של השדיים, יכולה להקפיץ את האספקה. נכנסים למיטה ל-24 שעות - אפשר בסוף השבוע, למשל - עדיף יחד עם התינוק/ת. קמים רק כשמוכרחים - לשירותים ולמקלחת. באופן האידיאלי, מישהו מביא לך גם אוכל ושתייה למיטה, ואת התינוק/ת/משאבה להנקות/שאיבות תכופות.
אחרי 24 שעות קמים עם מלאוּת. אם ממשיכים בהנקות עפ"י דרישה/שאיבות מסודרות - קל לשמר את העלייה באספקה.
מי שלא סובלת מלחץ דם נמוך או בעיית סוכר, יכולה להיעזר בכמוסות חילבה כדי להגדיל את הכמויות (זה עובד רק במקביל לשאיבה/הנקה,,, לא במקום). חילבה מורידה לחץ דם וסוכר, וצריך לקחת את זה בחשבון. יש כמוסות חילבה נטולות ריח ומרוכזות. כדאי להתחיל בהדרגתיות ולבדוק שאין תופעות לוואי אצלך או אצל התינוקות (כאבי בטן למשל - וזו תופעת לוואי לא נפוצה).
אי אפשר לדעת מראש כמה חלב להשאיר, ויעברו כמה ימים עד שהמטפלות יוכלו לומר לך כמה חלב צריך. כדאי להצטייד בבקבוקים בעלי זרימה איטית ככל האפשר. בקבוקים רבים מאפשרים זרימה מהירה יותר מאשר זרימת החלב בזמן ההנקה, וכך יוצא שהתינוק אוכל יותר ממה שהיה אוכל בהנקה – לעתים יותר ממה שהוא צריך, בעצם
לתינוקות שאינם יונקים מחשבים הרבה פעמים כלכלה לפי הנוסחה של 150 מ"ל לכל ק"ג של הגוף, ליום. נניח שהיא שוקלת 5 ק"ג - היא תזדקק ל-750 מ"ל ביממה. חלקי ב-10 ארוחות, נניח, ותקבלי ממוצע של 75 מ"ל לארוחה.
זה רק ממוצע שנותן סדר גודל ותינוק יונק לא אוכל אותה כמות בכל ארוחה. הנוסחה הזו היא לתמ"ל - בחלב אם בד"כ צריכים פחות (כי הוא מתעכל בשלמותו, להבדיל מתמ"ל). הכמות עולה בהתאם לנוסחה עד כמות של בערך 150 מ"ל חלב שאוב לבקבוק ובדרך כלל לא עולה יותר.
לשים כמות גדולה בבקבוק גדול אחד ושממנו יעבירו המטפלות כמות קטנה בכל פעם זה פתרון מצוין, או שאפשר לתת X בקבוקים מוכנים עם החלב השאוב, מחולקים לפי מספר הארוחות.
יש מטפלות שיש להן ניסיון בטיפול בחלב שאוב, וכאלה שלא. בכל מקרה חשוב שהמטפלת תדע ותכבד את רצונותייך. אם אין לה ניסיון, את יכולה להסביר לה במה כרוכה עבורך השאיבה, למה היא חשובה לך, וחשוב ביותר – להשאיר לה דפי מידע ברורים ומודפסים בעניין.
מנה שאובה קפואה מומלץ להשאיר קפואה עד לשימוש, כי אם לא ישתמשו בה - תצטרכי לזרוק את המופשר לאחר 24 שעות. השיטה המומלצת היא חימום מהיר בתוך קערת מים חמים (לא רותחים), ולהחליף את המים כשמתקררים עד שהחלב מגיע לטמפרטורה הרצויה. אין מניעה לתת חלב פושר או אפילו קר מהמקרר, במיוחד אם מדובר בבקבוק אחד ליום בלבד. הנוגדנים פועלים הכי טוב בטמפרטורת הגוף, אבל מצד שני, נראה לי שברגע ששותים את החלב הוא מגיע מהר מאוד בגוף לטמפ' הגוף. (לא ראיתי מחקרים שבדקו השפעה של טמפ' החלב הנאכל, וככל הידוע לי אין המלצה מסוימת לעניין).
שאריות חלב אפשר כנראה לשמור בבטחה עד לארוחה הבאה. לכן למניעת "בזבוז" החלב השאוב היקר, עדיף להביא כמה מנות קטנות (נניח – כ-50-70 מ"ל, לגיל זה) בשקיות/בקבוקים נפרדים. אם התינוק סיים מנה אחת ונראה מעוניין בתוספת, אפשר להוסיף את השקית הבאה.אם התינוק יגלה עניין רב במוצקים, תגלי שאת צריכה לשאוב פחות, עם הזמן
.
 

michal@gal

Active member
מנהל
המשך סיכום טיפים למניקה החוזרת לעבודה

אם את לא מתכוונת לשאוב בעבודה ניתן לעבור להנקה חלקית. אם נניח שבשמונה-תשע שעות שתהיי בלעדיה היא אוכלת שלוש פעמים, הרי שאת מתחילה בתהליך כעשרה ימים קודם החזרה לעבודה. שלושה ימים מדלגת על הנקה אחת, שלושה ימים נוספים על שתי הנקות, וכנ"ל לגבי ההנקה השלישית.
מומלץ לשמור על הכלל שלפיו מאמא רק יונקים.
ככל שהיא תקבל יותר בקבוקים, הסיכון שתעדיף את הבקבוק על ההנקה גדל לכן אחרי החזרה לעבודה כדאי להמשיך להניק בסופי השבוע ובשאר הזמן שאת איתה. ייתכן מאוד שאחרי שישי-שבת שבהם היא יונקת גם בשעות הבוקר/צהריים, תהיה לך תחושת מלאות מסוימת בימי ראשון. כדאי ללמוד את טכניקת הסחיטה הידנית כדי שתוכלי לשחרר מעט חלב ולהקל על עצמך - זה לא מסובך, וייתכן שגם לא תרגישי את המלאות הזו - לא לכולן זה קורה.
אין מה למהר עם בקבוק, "הרגלה" לבקבוק בגיל מוקדם לא מבטיחה שהתינוק לא ירצה לוותר עליו בשלב מאוחר יותר.
תינוק בן חצי שנה יכול לדלג על שלב הבקבוק, ולשתות מכוס פטנט. כמו כן, אם היא מתעניינת במוצקים - או תתחיל להתעניין בקרוב - היא תוכל לקבל מוצקים, חלב שלך/תמ"ל בכוס/קשית בשעות המעון, ולינוק בשעות שבהן היא איתך, עד לשלב הגמילה הסופית. מומלץ לא לשלב יחד שני מעברים גדולים שכאלה - מעון פלוס גמילה מהנקה.
עוד אפשרות - לעשות ניסיונות *אחרי* הנקה ולא לנסות להרעיב אותה קודם. לתינוק רעב אין סבלנות לניסיונות חדשים.
במאמרים של הפורום יש הצעות מצוינות נוספות להרגלה לבקבוק.

חלון ההזדמנויות שיש לתינוקות האדם לינוק הוא קצר, אפילו בהנקה לטווח ארוך, יחסית למשך החיים... טוב מאוד שתינוקות יקבלו כמה שיותר חלב אם בחלון ההזדמנויות הזה. היא נכנסת לגן, חשופה לחידקים ווירוסים של שאר ילדים והמטפלות – אל תשכחי לחבק ולנשק אותה כשאתן נפגשות. כך היא תעביר אלייך את המזיקים שנחשפה אליהם במהלך היום, והגוף שלך יגיב בייצור נוגדנים מתאימים – שיגיעו ישר לחלב שלך ומשם אליה, יקטינו את הסיכון שלה לחלות ויעזרו לה להתגבר בצורה טובה יותר אם תחלה.

מנגנון הרעב והשובע אצל התינוק מדויק ומתאים לצרכיו. גם אנחנו אוכלים לפעמים כל שעה-שעתיים ולפעמים כל שלוש שעות ויותר. אותו דפוס אפשר לשמר גם בהאכלה מבקבוק. עדיף להרגיל את המטפלות להאכלה עפ"י דרישה ולא את התינוקת לארוחות מסודרות. כל ענייני סדר היום, כמויות וכו' יכולים להיות שונים מהרגלים של תינוקות שאינם יונקים.

תינוקות משנים מדי פעם את זמני ההתעוררות וההאכלה שלהם. גם אם היום הוא לא מתעורר בשעה שבה את צפויה לצאת לעבודה, אולי בעקבות היציאה שלך לעבודה - או בלי קשר -גם הוא ישנה את סדר היום שלו. קשה לצפות מראש.

תינוקות רבים מפתיעים ומסתדרים היטב עם מטפלת, במיוחד בהנחה שבחרת עבורו מטפלת חמה שאת סומכת עליה ומרגישה איתה בנוח. אפשר לערוך ימים של חפיפה – בהתחלה את נמצאת עם התינוק והיא רק מסתכלת עלייך, ובשלב הבא היא נכנסת לתמונה כשאת עדיין בסביבה. סביר להניח שבידיים טובות, הוא לא יבכה כל היום – את יכולה גם לסכם עם המטפלת שאם קשה לו, את חוזרת מוקדם יותר ועושה את המעבר באופן הדרגתי, או, אם רלוונטי, המטפלת יכולה להביא את התינוק אלייך.
במשפחתון ימצאו את הדרך להרדים את התינוק בדרכים אחרות, לאו דווקא בעזרת בקבוק - על הידיים, בליטוף על הגב וכו'. כדאי לשאול איך הן התמודדו בעבר עם ילדים שרגילים להירדם בדרך מסוימת שאינה מתאפשרת במשפחתון (ואל תתני לאף אחד להכניס לך רגשות אשמה על כך שעד היום היה נרדם בהנקה. זו דרך נפלאה להרדם).
ההסתגלות לוקחת קצת זמן, בדרך כלל, וטוב מאוד שנמשך ביניכם הקשר המיוחד של ההנקה בתקופה זו ואחריה.
הרבה תינוקות בוחרים לחכות לאמא ולאכול בינתיים את המינימום.
רוב התינוקות מסכימים בסופו של דבר לבקבוק, ואווירה רגועה שבה נותנים אמון בתינוקת שהיא לא תרעיב את עצמה, תקל על התהליך.
נסו פעם ביומיים שלושה. חשוב במיוחד שהניסיונות ייעשו בלי לחץ.
הרבה סרבנים מסכימים לקחת בקבוק כשהם בחוץ, או בתנועה - בהליכה ובנדנוד.
אפשר להציע את הבקבוק כשהיא מנומנמת.
אפשר לנסות לעטוף את הבקבוק בחיתול בד, או בחולצה עם הריח שלך. אפשר לנסות לתת את הבקבוק בתנוחת הנקה - או דווקא לא בתנוחת הנקה - למשל כשהיא יושבת נשענת בגבה על חזהו של המאכיל, או כשהמאכיל יושב בברכיים כפופות והיא נשענת על ירכיו, פנים מול פנים.

כדאי לחזור לעבודה/לימודים באופן הדרגתי. אפשר לחזור ביום שלישי/רביעי ולא כמו שנהוג, ביום ראשון - כך מגיע הסופ"ש הראשון תוך זמן קצר יותר.

אפשר ללבוש חולצות כהות עם הדפס, וכדאי לדאוג לשים פדים להנקה בחזייה לפחות בימים הראשונים - יכול להיות שעצם המחשבה על התינוק תעורר אצלך שחרור של החלב. אם את מרגישה שזה מה שקורה - שלבי ידיים בחוזקה מעל החזה - אף אחד לא ירגיש, ואת תעצרי את זרימת החלב.

אם יש לך אפשרות, השתתפי במפגשי ליגת לה לצ'ה או קבוצות אמהות אחרות. הימצאות בסביבת אמהות מניקות אחרות יכולה להעניק לך הרבה תמיכה, כוחות ועצות מעשיות.

לפחות עד גיל שנה, לימדי לומר "לא" לכל מה שלא הכרחי. יש לך מספיק על הראש בין התינוק לעבודה ולמשימות הבסיסיות - זה לא הזמן להזמין אלייך את כל המשפחה לראש השנה, לבנות סוכה לכל החבר'ה, וכו'. התינוק נמצא גבוה בסדר העדיפויות, וכל השאר יחכה. וגם את אי שם בצמרת - אל תשכחי לעשות משהו בשביל עצמך מדי פעם... נכון שזו עצה שחוקה מאוד, אבל מה לעשות - גם הקלישאות נכונות לפעמים .

הרבה אמהות מעלות חששות לגבי ההנקה לפני החזרה לעבודה, אבל בעיקרה זוהי דאגה טכנית. עם ההנקות/שאיבות/בקבוקים מסתדרים בסופו של דבר. מה שיותר חשוב הוא איך תסתגלו מבחינה רגשית. לגיטימי לדאוג - ולעשות משהו יעיל עם הדאגה הזו: להבטיח שבחרתם לתינוק מטפלת/מסגרת טובה, חמה ותומכת, לבדוק איך מצמצמים ככל הניתן את שעות ההיפרדות, ואיך הופכים את השעות שבהן כן נמצאים עם התינוק, כולל שעות הלילה, לשעות של קירבה ונינוחות, במידת האפשר.

אפשר להמשיך בהנקה גם אם היא חלקית. הגוף מתאים את עצמו. כמו שתינוק מתחיל לאכול מוצקים ויכול להמשיך ולינוק, כך גם אפשר להאכיל חלק מן הזמן בתמ"ל ובשאר הזמן להניק. זו *לא* האופציה הכי טובה, אבל אם אינך יכולה או רוצה לשאוב, זו בהחלט אופציה עדיפה על פני גמילה מוחלטת, וגם להנקה פעם אחת ביום יש חשיבות רבה.

גם אם נדמה לך שאת "לא מסתדרת" עם שאיבות - קיראי באינטרנט, דברי עם מי ששאבו בהצלחה, ובדקי אם יש דברים שיוכלו לעזור לך.

מאמא רק יונקים. בקבוק שייתנו אחרים.

אפשר להסתדר גם בלי בקבוקים בכלל. ואם משתמשים בהם, אז בגיל שנה בהחלט כדאי כבר לגמול. גם ממוצץ.

תמיד טוב להיות בקשר פיזי קרוב, עדיף עור לעור, עם התינוק, אבל כשחוזרים לעבודה/לימודים זה עוד יותר חשוב. שימוש במנשא, מסאז'ים, אמבטיות משותפות ושינה משותפת - כולם יכולים לעזור לתינוק ולאמא להסתגל, וגם לשמור ולהגביר את ייצור החלב.

בברכת הנקה מהנה,

עדי
 

michal@gal

Active member
מנהל
הנקה בשאיבה בלבד - סיכום טיפים

איך מסדירים כמויות

חייבים בהתחלה לשאוב כל 3 שעות ובשעות קבועות, לא להגדיל את המרווחים. אחרי 4 שעות יש יותר חלב בשאיבה אבל זה מטעה. אם נחלק את היום ל-4 ול-3 מן הסתם נראה שבגדול הכמות גדולה יותר בשאיבה של כל 3 שעות .
חובה לשמור על שעות קבועות. רק אחרי שתשאבי תקופה ותיראי שהכמויות סדירות תורידי שאיבה, השאיבות לא קשורות למתי התינוק אוכל, אלא לכמות שאת צריכה ויותר נכון תצטרכי, אני שאבתי ליטר וחצי כשפיצקי הייתה צריכה700. רק היום אני מתקרבת לייצר את מה שהיא אוכלת ביום.
במה שואבים ?!?
יש לי 8 בקבוקי אוכל ו-8 בקבוקים למשאבה, כך שרק את המשאבה אני צריכה לשטוף ולעקר אחרי שימוש ואת כל היתר אני שוטפת בלילה, , חוסך המון התעסקות!
בקבוקים לשאיבה קונים בכל חנות תינוקות, כמעט כל בקבוק פלסטיק צר של תינוקות מתאים (מאלה הזולים שעןלים 5-13 ש"ח). אני מעדיפה את אלו של רמדיה-סיליק הצרים, מכילים 250-300CC (במקום 150-200 בבקבוקים של מדלה שבאים עם המשאבה). כדאי לקחת לחנות את כיפת המשאבה כשקונים את הבקבוקים על מנת לוודא שהם מתאימים.
איך אני מחממת את החלב ?!?!
יש לי מחמם בקבוקים (אסור במיקרו), עולה בערך 140 ש"ח וממש מציל. ממלאים מים כמה שצריך לוחצים על הכפתור ואחרי שתי דקות החלב חם. יש לי תמיד 5-6 מנות מוכנות במקרר לכל היום, הן יכולות להחזיק במקרר עד 4-7 ימים למרות שאצלי לא יוצא להם להיות שם יותר מיום-יומיים.
במה מקפיאים חלב ?
אני מקפיאה בשקיות חד פעמיות , ניסיתי כבר את כולן. הטובות ביותר הן אילו של גרבר רק שאין אותן בארץ והן גם יחסית יקרות. השקיות של מדלה טובות אבל עוד יותר יקרות. השקיות של פלייטקס טובות וזולות, השקיות של אונט ואוונפלו זולות (הן בדיוק אותן שקיות ורק הלוגו משתנה) אבל הן נקרעות בקלות ולכן עדיף להקפיא בשקית כפולה.
מה אוכלים כששואבים ?!?!
ליתר דיוק מה לא אוכלים: כל דבר שעושה גאזים בהנקה. אני נמנעתי מכל מיני קטניות, חומוס כרוב וכו´. היום אי אוכלת הכל, אחרי שלושה חודשים הוספתי בהדרגה את כל מה שמנעתי מעצמי ולא ניצפו תוצאות מוגזות.
הכי חשוב לשתות והמון, אפילו היום אחרי כמעט 7 חודשי שאיבה אני חייבת כמה שלוקים של מים מיד עם התחלת השאיבה אחרת נהיית לי ממש בחילה. שתיתי גם המון בירה שחורה אבל זו רק אמונה תפלה לדעי שזה מגביר כמויות וחוץ מזה אני חובבת בירה שחורה. חשוב גם לישון כמה שיותר, זה אומנם לא אוכל ממש אבל אוכל לנפש ... מאוד משפיע על כמויות חלב.
טכנית איך שואבים ?
אני מתחילה בשני בצדדים יחד, תמיד להתחיל מהעוצמה הנמוכה ביותר ולאט לאט להעלות את העוצמה (אני מגיעה למקסימום), מעלים עוצמה כשהחלב יוצא מהפיטמה בזרנוק חזק יותר מהעוצמה הקודמת. אבל הכי חשוב כשהפיטמה לא כואבת שורפת או יש איזו שהיא הרגשת אי נוחות (זה המקור לפציעות).
כשהזרנוקים נחלשים מאוד אני עוברת לשאיבה חד צדדית וממש סוחטת כל ציץ, מסיימת עם אחד ועוברת למשנהו, מסיימת אותו וחוזרת לשני עד שהכל ניגמר. לי כל הפעולה לוקחת משהו כמו 20 דקות אבל זמן הוא לא אינדיקציה לכלום, זה יכול להיות הרבה יותר זמן והרבה פחות זמן, לא אומר כלום.
מה זה הריח הזה?!?!
לפעמים כשמפשירים חלב יש לו ריח של סבון. לא לזרוק, החלב טוב מאוד, אני לא יודעת בדיוק להסביר מה מתרחש שם מדעית אבל מתפרק אנזים שלא אמור להתפרק. מה עושים כדי למנוע את הריח?! מקפיאים מייד אחרי השאיבה ומפשירים מייד לפני ההאכלה, לא נותנים לחלב מופשר לשבת במקרר (למרות שהוא יכול להיות במקרר עד 24 שעות מהפשרתו). אופציה נוספת היא לחמם את החלב בסיר ובשנייה שמתחיל לבעבע בצדדים לכבות את האש לחכות שייתקרר ואז להקפיא (השיטה הזו בעייתית כשצריך להקפיא הרבה חלב, זו עוד התעסקות ויש מהן הרבה גם כך), בגדול אם התינוק/ת אוכל את החלב למרות הריח זה בסדר, רז התרגלה וזה לא מפריע לה בכלל.
מה עושים כשיש יותר מידי חלב ?!? (צרות של עשירים)
אפשר לתרום כי כן בוכים על חלב אם שנשפך, צריך לעשות בדיקות (צהבת ואיידס) ולפנות ליועצת הנקה,
 
מצב
הנושא נעול.
למעלה