אלרגיה למזון
שלום רב, אכן הגיע המועד לפתח פורום חשוב זה שכן לא מעט הורים, וכן חולים הסובלים מאלרגיה למזון, ממתינים לפתיחתו. אמנם אין לנו מספרים מדויקים מארצנו אך בעולם מעריכים שכיחות שבין 2-8% הסובלים מאלרגיה למזון. הביטוי של רגישות זו הנו רב גוני אך יכול בעיקר לפגוע בעור(תפרחת) דרכי העיכול( כאבי בטן, שלשולים והקאות) בעיות נשימתיות ( נזלת או שיעול או קשיי נשימה) ועד השפעה על הלב וכלי הדם (דפק מהיר, ועד לירידה בלחץ הדם). למזלנו בודדים הם אלה שחובים ירידה בלחץ דם ורוב הסובלים מפתחים תפרחות. בגיל הילדות שכיחים מס מזונות-חלב, ביצה, שומשום, בוטנים ואגוזים למיניהם. אלה מסוגלים בכמויות קטנות לגרום לתגובות אלרגיות קשות. אמנ לא ברורה הסיבה, אך בארצנושכיחות האלרגיה לבוטנים הנה נמוכה יחסית ובעוד שבארה"ב אנגליה ואחרים היא נעה בין 1-1.5%. בעוד שרוב האלרגיות לחלב וביצה חולפות עם הגיל הרי זו של הבוטנים, אגוזים, שומשום--יכולה להשאר שנים רבות. אמצעי האיבחון לא קשים אך נעשים על ידי המומחה לאלרגיה. מדובר בתבחיני עור או בדיקת דם ( RAST ). כלומר אנו דורשים ראשית לזהות את הגורם כי רק כך ניתן להתרחק ממנו. מאחר וזה לעיתים בלתי אפשרי אנו מדריכים ההורה או החולה להצטייד במזרק אפיפןהמכיל אדרנלין ואשר בזמן נעיצתו בשריר הירך הוא משחרר את החומר הפעיל הנ"ל. מעל לכל אנו חושבים כי המעקב במרפאת הממחה לאלרגיה הנו חיוני שכן רב הבעיות נתנות לדיון. מטרת הפורום הזה הנה לחלק שאלתות וחויות של אלה הסובלים וכן משפחותיהם. ידע הנו כח כי רק כך ניתן להתמודד עם בעיות מסוג זה. להורים ולרופאים שהתאגדו כאן--ישר כח. פרופ' שמואל קויתי מנהל המרכז לאלרגיה ואסטמה שבמרכז רפואי תל-אביב
שלום רב, אכן הגיע המועד לפתח פורום חשוב זה שכן לא מעט הורים, וכן חולים הסובלים מאלרגיה למזון, ממתינים לפתיחתו. אמנם אין לנו מספרים מדויקים מארצנו אך בעולם מעריכים שכיחות שבין 2-8% הסובלים מאלרגיה למזון. הביטוי של רגישות זו הנו רב גוני אך יכול בעיקר לפגוע בעור(תפרחת) דרכי העיכול( כאבי בטן, שלשולים והקאות) בעיות נשימתיות ( נזלת או שיעול או קשיי נשימה) ועד השפעה על הלב וכלי הדם (דפק מהיר, ועד לירידה בלחץ הדם). למזלנו בודדים הם אלה שחובים ירידה בלחץ דם ורוב הסובלים מפתחים תפרחות. בגיל הילדות שכיחים מס מזונות-חלב, ביצה, שומשום, בוטנים ואגוזים למיניהם. אלה מסוגלים בכמויות קטנות לגרום לתגובות אלרגיות קשות. אמנ לא ברורה הסיבה, אך בארצנושכיחות האלרגיה לבוטנים הנה נמוכה יחסית ובעוד שבארה"ב אנגליה ואחרים היא נעה בין 1-1.5%. בעוד שרוב האלרגיות לחלב וביצה חולפות עם הגיל הרי זו של הבוטנים, אגוזים, שומשום--יכולה להשאר שנים רבות. אמצעי האיבחון לא קשים אך נעשים על ידי המומחה לאלרגיה. מדובר בתבחיני עור או בדיקת דם ( RAST ). כלומר אנו דורשים ראשית לזהות את הגורם כי רק כך ניתן להתרחק ממנו. מאחר וזה לעיתים בלתי אפשרי אנו מדריכים ההורה או החולה להצטייד במזרק אפיפןהמכיל אדרנלין ואשר בזמן נעיצתו בשריר הירך הוא משחרר את החומר הפעיל הנ"ל. מעל לכל אנו חושבים כי המעקב במרפאת הממחה לאלרגיה הנו חיוני שכן רב הבעיות נתנות לדיון. מטרת הפורום הזה הנה לחלק שאלתות וחויות של אלה הסובלים וכן משפחותיהם. ידע הנו כח כי רק כך ניתן להתמודד עם בעיות מסוג זה. להורים ולרופאים שהתאגדו כאן--ישר כח. פרופ' שמואל קויתי מנהל המרכז לאלרגיה ואסטמה שבמרכז רפואי תל-אביב