הכנה להנקה

מצב
הנושא נעול.

michal@gal

Active member
מנהל
דף מידע בסיסי למניקה

את לפני לידה, או שזה עתה ילדת? ואת נורא רוצה להיניק? נפלא. הנקה היא באמת הדרך הטובה ביותר להאכיל את תינוקך. לא רק שהוא מקבל את המזון המושלם עבורו, אלא שעצם ההאכלה היא חוויה המהדקת עוד יותר את הקשר האינטימי שבין אימא לתינוק. כיום, ההמלצה של משרד הבריאות בישראל הינה להיניק הנקה מלאה עד גיל חצי שנה, ולהמשיך בהנקה בתוספת מוצקים לפחות עד גיל שנה.
למרות שההנקה נתפשת כמשהו טבעי לגמרי, שלכאורה אמור לזרום בלי שום בעיות, הרי שבמציאות אין זה תמיד כך. ושכשמתעוררות בעיות, מיניקות מתחילות רבות אינן יודעות למי לפנות לעזרה. בדיוק בשביל זה מיועד הדף הזה: לספק לך מידע ראשוני מאד על ההנקה ולהפנות אותך למקורות העזרה האפשריים (ויש כאלה).
בחמישים השנה האחרונות פותחו תחליפי חלב-אם – תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות). כבודם של אלה במקומם מונח, וזכותה של כל אם להחליט לעשות או לא לעשות בהם שימוש. אבל אם את רוצה להיניק, כדאי להצטייד בראש בידע על הנקה, במיוחד לאור העובדה שבמקרים רבים הסביבה נוטה לפנות מהר מדי לפיתרונות נוסח "תני לו בקבוק תמ"ל."

חשבנו שכדאי יהיה לצייד אותך בכמה עובדות בסיסיות. ראשית כל, בימים הראשונים אחרי הלידה השד מייצר חומר הקרוי קולוסטרום, נוזל צהבהב, עשיר להפליא בנוגדנים, שלמרות כמותו המועטה יחסית הוא חשוב מאין כמוהו לתינוק. החלב עצמו מגיע רק כעבור 3-5 ימים, ועד אז התינוק ניזון מהעתודות שצבר ברחם ומן הקולוסטרום. וכאן המקום לנפץ את המיתוס הקרוי "אין לך מספיק חלב." אין דבר כזה (או כמעט שאין) - כל שד, ולא משנה מה גודלו, מייצר חלב בתגובה לגירוי של פי התינוק, והחלב נוצר עפ"י דרישה (כמה שתניקי, כך יהיה חלב). הבעיה השכיחה ביותר, שבגינה התינוק אינו מעלה דיו במשקל ונוצר הרושם ש"אין חלב," היא כאשר התינוק אינו תופס טוב את הפטמה, אינו מצליח לינוק די חלב, והשד שאינו מתרוקן מספיק מאותת לגוף לייצר פחות חלב. את מעגל הקסמים הזה ניתן לשבור רק ע"י שיפור התפיסה, והאופציה המהירה והטובה ביותר היא להיעזר ביועצת הנקה מוסמכת ולא במתן בקבוק תמ"ל. תפיסה לא טובה של הפטמה עלולה לגרום גם לסדקים ופצעים בפטמה, ושוב, ייעוץ נכון פותר גם בעיה זו.

רק למען הסדר הטוב, בסיוע בהנקה יש שלושה סוגי עזרה: תומכות הנקה, שהן אימהות מיניקות שעברו הכשרה למתן תמיכה ולזיהוי בעיות בהנקה; מדריכות הנקה, ש עברו קורס המסמיך אותן לסייע בייעוץ למיניקות; ויועצות הנקה מוסמכות – נשים בעלות תואר בסיעוד או תואר אקדמי אחר, שלמדו בקורס מסודר, עמדו בבחינות המועצה הבין-לאומית ליועצות הנקה וצברו למעלה מ-2500 שעות עבודה מעשית בייעוץ הנקה. הן היחידות הרשאיות להוסיף לשמן את האותיות IBCLC (International Board Certified Lactation Consultants) ובכל בעיה המתעוררת בהנקה מומלץ לפנות אליהן. חשוב להבין שכמו שבכל בעיה רפואית בה את נתקלת, הפיתרון הוא איש המקצוע (רופא), הרי שיועצת ההנקה היא אשת המקצוע הרלבנטית בכל מה שקשור להנקה.

מיניקות טריות רבות חוששות שהחלב אינו מספיק לתינוק, מה גם שהשד, שלא כמו הבקבוק, אינו מצויד במספרים וסימוני מ"ל. המדד לכך שהתינוק מקבל די נוזלים הינו 5-6 חיתולים רטובים מאוד ביום (כאמת-מידה מהו חיתול רטוב אצל יילודים, קחי טיטול יבש, שפכי עליו ¼ כוס – 60 מ"ל – 3-4 כפות מים ואחזי בידך. זהו משקלו של חיתול ספוג), וכמה (4-6) יציאות רכות ונוזליות בצבע שבין צהבהב-חרדל לירקרק. ככל שהתינוק גדל, מספר היציאות פוחת, אבל היציאות הרכות של יונקים אינן שילשול. ולכל מי שינסה לשכנע אותך לתת לתינוקך תוספת מים או תה – תינוק יונק אינו זקוק לשום תוספת נוזלים. לא רק שהוא מקבל את כל צרכיו מחלב אימו, הגוף האנושי הוא מנגנון כה מופלא, עד שבימים חמים חלב-האם נעשה דליל יותר ל-מנת לספק לתינוק תוספת נוזלים! כל עוד התינוק "מייצר" 5-6 חיתולים רטובים ביום, ההנקה מספקת לו את כל מה שהוא צריך.

עוד דבר שכדאי לדעת – לתינוקות יש מה שנקרא "קפיצות גדילה," תקופות שבהן הם נצמדים לשד ויונקים באופן מוגבר, כדי להרגיל את הגוף לייצר יותר חלב, בהתאמה לצורכיהם המשתנים ככל שהם גדלים. קפיצות הגדילה הללו הן לרוב בגיל שלושה שבועות, שישה שבועות, שלושה ושישה חודשים. כשזה קורה, אין מה להיבהל – ברגע שיודעים שזו קפיצת גדילה, יודעים גם שזה חלק טבעי מההנקה ומהתפתחות התינוק.

בדורות הקודמים חיו אימהות טריות בסביבה של המשפחה המורחבת, וההנקה היתה אפשרות ההאכלה היחידה. אם וכאשר התעוררו בעיות, תמיד היתה בסביבה אימא, סבתא או חברה מנוסה, שהיתה יכולה לסייע בפיתרון. בחברה המודרנית, שבה חיים רובנו במסגרת המשפחה הגרעינית, התמיכה המשפחתית-קהילתית הזו היא עניין נדיר. ולכן נוצרה מעין קהילה וירטואלית בפורום ההנקה בתפוז, שבאה לענות בדיוק על הצורך הזה: תמיכה מבעלות נסיון ו"אחיות לצרה". בפורום תמצאי אוזן קשבת ומיניקות מנוסות שישתדלו לעזור (ולפעמים סתם לתת כתף כשקשה).
לא נותר לנו אלא לאחל לך מזל טוב, חווית הנקה נפלאה, מוצלחת ומעשירה - ולהתראות בפורום הנקה בתפוז.
 

michal@gal

Active member
מנהל
הנקה מ-א' ועד ת'

נכתב על-פי מאמרים מאת; אסתר גרוניס אלן שיין וטובי גיש- יועצות הנקה מוסמכות IBLCL .
ערכה ושכתבה; נועה קנארק,
כל הזכויות שמורות
 

קבצים מצורפים

  • הנקה מא עד ת.pdf
    KB 468.6 · צפיות: 0

michal@gal

Active member
מנהל
טיפים להתארגנות יעילה לאחר הלידה


  1. המאמר נכתב בפורום הנקה, והוא מבוסס על טיפים שנאספו בפורום. לכן מטבע הדברים הוא מנוסח באופן שמכוון למיניקות, אם כי טיפים רבים כאן יכולים להועיל גם לאמהות שאינן מיניקות.
  1. עברית שפה קשה: מטעמים של נוחות בלבד, המאמר מנוסח בלשון "תינוק" ולא "תינוקת".
 

קבצים מצורפים

  • טיפים להתארגנות יעילה לאחר הלידה.pdf
    KB 542.9 · צפיות: 0

michal@gal

Active member
מנהל
חוברת ע"למה

אני כותבת לך כאם לאם, כמיניקה למיניקה. את שומעת ודאי דעות רבות לגבי הטיפול בתינוקך החדש. והכל כל-כך חדש ומבלבל...

חלב-אם הוא האוכל הטבעי והמושלם לתינוקך, אך ההנקה עצמה היא הרבה יותר מכך - היא הענקה של קרבה, חום ואהבה.

ויחד עם זאת, פעמים רבות תחילת התהליך קשה, מתיש ומתסכל. אז קודם כל, קחי נשימה עמוקה. התינוק הזה הוא שלך, את אימו ואת זו המרגישה טוב מכולם למה הוא זקוק. לכן, כדאי להקשיב לשלל העצות שאת מקבלת, אבל בסופו של דבר לבחור לעשות מה שאת מרגישה שיהיה הטוב ביותר לילדך ולך.

וגם אני רוצה לתת לך מספר עצות - מאם לאם, בנות אותו הדור פחות או יותר. חשוב לי להדגיש שהעצות האלו אינן ייעוץ מקצועי, אלא מבוססות על ניסיוני האישי, על ניסיון חברותיי ועל תשובות שקיבלתי מאנשי מקצוע מומחים, איתם התייעצתי.

בואי ננפץ כמה מיתוסים שגויים, אתן לך כמה עצות מעשיות, ותזכרי שתמיד תוכלי להתקשר כדי לשאול שאלות או סתם לשפוך את הלב. לא מזמן הייתי במקומך, שמחה לאוזן קשבת ומבינה.
 

קבצים מצורפים

  • חוברת עלמה - עזרה למניקה.pdf
    KB 687 · צפיות: 0
מצב
הנושא נעול.
למעלה