השב"כ: ב-2004 נהרגו מטרור פחות ישראלים

השב"כ: ב-2004 נהרגו מטרור פחות ישראלים

השב"כ: ב-2004 נהרגו מטרור פחות ישראלים
נכתב ע"י: ענבל אביב

מדוח השב"כ לשנת 2004 עולה: 117 ישראלים נהרגו ב-2004 לעומת 214 הרוגים אשתקד; ירידה זו במספר הנפגעים נובעת מסיכול או שיבוש, בעיקר של פיגועי ההתאבדות; גבר השימוש שעושים ארגוני הטרור בקטינים ובנשים לפיגועי התאבדות

שנת 2004 הייתה השנה הרביעית לעימות עם הפלשתינים. שנה זו התאפיינה במספר מגמות, אשר הבולטת בהן היא ירידה ב-45% בכמות ההרוגים כתוצאה מפעולות טרור - כך עולה מהדוח השנתי של שירות הביטחון הכללי המתפרסם היום.

117 ישראלים נהרגו ב-2004 לעומת 214 הרוגים אשתקד. בהיקף הפצועים ישנה ירידה דומה בשיעור של 41%: בשנת 2004 נפצעו 589 ישראלים לעומת 1,004 פצועים בשנת 2003.

ירידה זו בכמות הנפגעים נובעת מסיכול או שיבוש, בעיקר של פיגועי ההתאבדות, כך נטען בדוח. כך, בשנת 2004 היו 15 פיגועי התאבדות, המהווים 0.4% מכלל הפיגועים, אשר גרמו ל- 55 הרוגים, המהווים 48% מכלל ההרוגים. זאת לעומת 26 פיגועים בשנת 2003, אשר גרמו ל-144 הרוגים. לעומת זאת הסתמנה עלייה בכמות פיגועי הרקטות והמרגמות, אשר קטלניותם פחותה.

בדוח מצויין, כי הירידה בכמות פיגועי ההתאבדות אינה מצביעה על שוני כלשהו במוטיבציה של ארגוני הטרור לפגוע במטרות ישראליות. מבחינה של רף ההתרעות במהלך שנת 2004 ניתן לראות כי לא היה שינוי משמעותי בכמות ההתרעות החודשית.

מרחב החיץ:


מרחב החיץ הצליח גם השנה למנוע הוצאת פיגועי הרג המוני של התשתיות בשומרון. מהנתונים שנמסרו על השב"כ עולה, כי בשנת 2003 הצליחו להוציא תשתיות אלה 12 פיגועי הרג המוני שגרמו ל-74 הרוגים ול-374 פצועים. לעומת זאת, בשנת 2004 הצליחו תשתיות אלה להוציא לפועל 2 פיגועי הרג המוני בלבד, שגרמו ל-14 הרוגים ול-106 פצועים.

תשתיות הטרור מנסות להתגבר על המכשול שמציב בפניהם מרחב החיץ במספר דרכים. כך למשל מנסים גורמי הטרור לעקוף את המרחב בדרכים שונות - מעבר באזורים בהם עדיין לא קיים מכשול, מעבר דרך השערים החקלאיים הפרוסים לאורך המרחב, מעבר דרך/מעל גדר המערכת ועוד. אך מעל לכל בולטת מגמת הסטת נקודות השיגור של מפגעים לאזור יהודה, שם לא קיים עדיין מרחב חיץ, תוך שימוש בתשתיות הטרור שם כפלטפורמה קדמית להוצאת מפגעים לישראל.

אזור יהודה, טוענים בשב"כ, סומן כבר לפני כשנה בידי תשתיות הטרור בשומרון כפירצה/נקודת תורפה משמעותית, שיש בה כדי לאפשר לעקוף את מכשול הגדר. זאת בשל אי השלמת חלקים נרחבים ממרחב החיץ באזור באופן המאפשר שיגור מפגעים לישראל דרך מספר צירי חדירה פוטנציאליים ללא מערכי בידוק ישראלים, ובשל העדר מכשול משמעותי בתווך שבין אזור השומרון לאזור יהודה המאפשר שינוע חופשי יחסית של מפגעים ואמל"ח בין 2 האזורים.

ביטוי לכך ניתן הן ב-2 פיגועי ההתאבדות האחרונים בישראל בשוק הכרמל ובגבעה הצרפתית בירושלים, והן בשורה של תכנוני פיגועים, שסוכלו בחודשים האחרונים, לאחר שהמפגעים כבר עברו מהשומרון ליהודה. הצירים הבולטים לשיגור המפגעים כיום הינם: מהשומרון דרך רמאללה ומשם לירושלים, או מהשומרון דרך השכונות הצפוניות של ירושלים ומשם לתוך העיר.

שימוש בקטינים ובנשים:


עם הקמת מרחב החיץ, אשר מערים קשיים על ארגוני הטרור בהוצאת פיגועים, גבר השימוש שעושים ארגוני הטרור בקטינים ובנשים לשם הוצאה לפועל של פיגועי התאבדות, תוך ניצול חזותם התמימה, בניסיון להערים על כוחות הביטחון במערכי הבידוק השונים. בשנת 2004 חלה עליה של 64% בכמות הקטינים המעורבים בטרור, לעומת שנת 2003.

חזותם של הילדים והנערים מעוררת פחות חשד, ומאפשרת להם להיטמע ביתר קלות במקומות הומי אדם. כמו כן, הילדים והנערים אשר טרם הגיעו לבגרות, נתפסים כנוחים להשפעה ומהווים מאתר קל עבור ארגוני הטרור לצורך גיוס מתאבדים.

גם נשים נתפסות כמעוררות חשד פחות מאשר גבר. בכל המקרים בהם היו מעורבות נשים, היו המפגעות מודעות לצורך שלהן בהסוואה, באופן אשר יאפשר להן להיטמע ברחוב הישראלי. המפגעות ניסו לשוות לעצמן מראה מערבי הכולל בין היתר לבוש שאינו שמרני כגון בגדים קצרים, בגדי היריון ותספורות מודרניות. המניע העיקרי למעורבות הנשים בפעילות טרור הוא אישי (לצד הגורם הבסיסי – המניע הלאומני), כך למשל, עולה המניע הרומנטי – קרי, קשרים רומנטיים עם פעילים צבאיים המעורבים בגיוסן, כמו גם מצוקות אישיות, כגון – נטיות התאבדות על רקע ייאוש מהחיים והתנגדות ההורים לנישואי הבת.

שילובן של נשים בפעילות טרור נחלק לרמות שונות, כאשר השיא הוא כאמור תופעת הנשים המתאבדות או מי שהיה בכוונתן לבצע פיגועי התאבדות ,אך כוונתן סוכלה בטרם הספיקו לממש את כוונותיהן. בנוסף, שימשו נשים כסייעניות לפעילות זו הן בתכנון והן באופן הביצוע.

מעורבות אירן וחיזבאללה בטרור הפלשתיני


מגמה נוספת שניתן לציין במהלך שנת 2004 היא המעורבות הגוברת של אירן בטרור הפלשתיני ושל החיזבאללה, כזרוע מבצעית קדמית של אירן מול ישראל.

החיזבאללה מפעיל עשרות חוליות טרור באור חבל עזה ובאיו"ש. בשנת 2004 חוליות אלה ביצעו 68 פיגועים בהם נהרגו 24 ישראלים, המהווים 21% מכלל ההרוגים, ו-52 נוספים נפצעו.

דפוסי ההכוונה של החיזבאללה מול התארגנויות הטרור בשטחים דומים לאלה המאפיינים את מעורבות מפקדות ארגוני הטרור הפלשתיניים החמאס והג´יהאד האיסלמי, בפעילות התשתיות שלהם בפנים. במסגרת זו בולטים מתן הנחיות לביצוע פיגועי הרג המוני בתוך שטחי ישראל, תיווך בין פעילים במוקדי הפעילות השונים, ובריכוז מאמץ לשדרוג יכולות החבלה של התשתיות שמתבטא ב-3 ערוצים עיקריים: העברת ידע רב בתחום החבלה באמצעות שליחים, פעילות להעברת אמל"ח איכותי לשטח, תוך תיאום הברחות אמל"ח לשטחים, וקליטת פעילים מהפנים לאימונים מבצעיים בחו"ל.

כמו כן מתבטאת פעילות החיזבאללה בשטחים בהעברת כספים בהיקפים גדולים לתשתיות הטרור השונות.

עודכן ב- 06/01/2005 16:22:00
 
למעלה