שאלה להורים

שאלה להורים

כידוע בעקבות הטראומות, מופיעות גם תופעות של פגיעה עצמית, לחצים מודחקים, תוקפנות וכו'. בילדים גדולים מספיק בכדי להבין, האם לדעתכם יש להעניש על התנהגות לא טובה (כמפורט למעלה) שמקורה בטראומה שחווה הילד? איפה חוצה הגבול בין נסיון לעזור, לענישה שלא בצדק?
 

לב אם

New member
פיצפיצון ברוך הבא לפורום

בדרך כלל ילד שסובל מטראומה ומתחיל להפגין גם התנהגויות מסוג שאתה מתאר, נמצא במצב קשה. האשמה עצמית, פגיעה בדימוי העצמי, תחושה שאני לא מספיק טוב - אלו הגורמים העיקריים להתנהגויות שליליות. הענשה של הילד בשלב הזה תחזק את תחושת האפסיות וההאשמה העצמית, ועלולה לגרור אתכם למעגל מסלים של התנהגויות שליליות , שגוררות הענשה שגוררות התנהגות קשה יותר וכן הלאה. המטרה שלך כהורה, היא לשבור את המעגל הזה, לחזק את הבטחון העצמי של הילד, ומצד שני לדאוג לכך שיגדל כאדם הגון ונורמטיבי - משימה לא פשוטה בכלל. אני לא מציעה לוותר לילד על התנהגות תקינה ובלתי אלימה - לדרוש ממנו בתקיפות אך בסבלנות, להזכיר לו איך מתנהגים. גם כשאתה כועס עליו, חשוב לחבק ולהזכיר לו שאתה אוהב אותו, ועצוב שהוא מתנהג כך (זה לא שמור רק לילדים קטנים - גם הגדולים צריכים את התזכורת הזאת) מציעה מאד לדבר על ההתנהגות שלו - לנסות להציף לו שהוא לא צריך להתנהג כך כדי לקבל תשומת לב, ולנסות להראות לו מה הגורמים שהוא מתנהג כך. לנסות להגיע אתו להסכמים, ולעודד ולחזק את העמידה בהם. צעד אחד כל פעם. והמלצה אחרונה וחשובה ביותר: במצב שנסחפים להתנהגויות שקשה לשלוט בהם, או שלהורה קשה להתמודד , חשוב להיעזר בטיפול משפחתי שיעמיד את הדברים בפרופורציה הנכונה ויתן לכם כלים
 

גן חיות

New member
גם במצבי טראומה ופוסט-טראומה

צריכים להציב גבולות ברורים ודרישות להתנהגות נורמטיבית. אפשר לעזור לילד למצוא דרכים אחרות להביע את רגשותיו (קריעת עיתונים, מכות לכרית, שק אגרוף, ציור, שירה, ועוד) ו/או לקחת לטיפול נפשי/רגשי. במצב שמוותרים על הדרישה להתנהגות נורמטיבית, אנחנו בעצם מאפשרים לילד לפתח בעיות נוספות, לא קלות.
 

פלגיה

New member
תלוי על מה

העובדה שהילד עבר טראומה לא מתירה להתיר את הרצועה.. מלבד יוצא דופן אחד - התנהגויות שנובעות מהטראומה. לא יועיל להעניש על ניסיון לפגיעה עצמית.צריך לטפל בשורש הבעיה ולא בגילוי שלה.
 
למעלה