על עתיד הטלוויזיה

Y. Welis

New member
על עתיד הטלוויזיה

(משהו שמתאים יותר לפורום TV, אבל כל עוד אני לא שם, יתאים גם לכאן).

יש באמריקה שירות חדש בשם AEREO (אריאו, קצת כמו אוריאו) שהוא שירות שמעביר דרך הרשת שידורי TV פתוחים, של רשתות שאינן מחייבות כבלים או מנוי. כמו ערוצי ה-TV של עידן פלוס כאן (מינוס המכשיר). השירות עולה 8 דולר בחודש, ומאפשר הקלטה של תוכניות ושמירתן ב'ענן' ועוד.
תיאור קצר -
https://www.yahoo.com/tech/aereo-de...ce-to-cord-cutters.-for-now.-82916180311.html

זה מעורר מחשבות שהתעוררו כבר לפני זמן על עתיד ה-TV ובעיקר על האופן שבו אנחנו רואים תוכניות, ועל איזה מסך.

בעבר הדרך היתה אחת בלבד, כמו הערוץ היחידי שהיה - מסך TV שקלט ערוץ אחד או יותר, וזהו. למי שהיה וידאו, היתה דרך לשמור. למי שלא - רק לחלום על שידורים חוזרים (מעטים בארץ).
אלה היו זמנים שאנשים התאימו את עצמם לשידורים, וההיפך - השידורים התאימו לזמנים - בוקר ללימודית, אחר-צהריים - חינוכיים לילדים שחזרו הביתה (בזמנו בחינוכית של פעם, היו באמת דברים חינוכיים. מדהים כמה), ובערב לנוער, ומעשר למבוגרים (כי אז הלילה התחיל מוקדם יותר). החיים התנהלו עם השידורים, וההתאמה היתה מיטבית - כי זו היתה המציאות וחיינו איתה בשלום. היא גם לא היתה מוקצנת ומופרטת כמו היום.

אח"כ בתחילת התשעים הגיעו הכבלים (באמריקה - 10 שנים לפני), והציעו ערוצים נוספים, ערוצי נישה - לפי סוגי התכנים: סרטים, סדרות, ילדים, MTV ועוד. הם נבנו על עיקרון הזיפזופ - קופצים מערוץ לערוץ, וכך מספיקים יותר תכנים מאשר לפני הכבלים. כי אף ערוץ נישה כזה לא היה עצמאי באמת - הכל ניבנה על הזיפזופ (או 'שילטוט').
למי שבאו מערוץ 1 ויחיד משך עשרים שנה, זו היתה פנטזיה רטובה. הזיפזופ מעולם לא היה כה מפתה (זוכר שבקולנוע לעיתים הייתי מגשש בחשיכה אינסטינקטיבית אחרי השלט... לתקן את הצבע).

עד שיום אחד זה נמאס. כמה אפשר לזפזפ? על כן הופיעה ההמצאה החדשה - סוג של וידאו משופר - TIVO או VOD אישי (יס מאקס, הוט מג'יק). מכשיר שמקליט אוטומטית תכנים רצויים, וכך מאפשר ליצור מעין ערוץ פרטי (משהו שלא הבנתי מדוע מעולם לא הוצע - היה יכול לחסוך את הצורך במכשיר כזה לגמרי. הרעיון עלה עלה אצלי בתחילת האלפיים), ולא להיות תלויים עוד בשעות הקבועות או בזיפזופ.

לרוע מזלם של הכבלים והלוויין, זה הגיע באיחור מסויים לארץ, כמו רוב הדברים (אם כי לא בהרבה כמו בעבר). כי באותה תקופה האינטרנט המהיר נעשה באמת מהיר, והתכנים שבו התרבו בטור הנדסי - ביוטיוב ניתן היה למצוא כמעט כל שיר (ומזה 3 שנים - לא מעט סרטים, סדרות ותוכניות דוקומנטריות), רוב אתרי החדשות הציעו תכנים וכן גם אתרי סטרימינג החלו להחליף אתרי שיתוף קבצים, כמו גם שירותים חוקיים כמו נטפליקס, אמאזון וידאו ואייטיונס החלו להציע תכנים - לכל המסכים - מהגדולים ועד לגאדג'טים (כאשר גם מהקטנים ניתן להקרין על מסך גדול, אם צריך).

נטפליקס היא זו שעלתה על רעיון שהיה מוכר רק למורידי-סדרות או מכורי TV - צפיה ברצף בכמה פרקים בבת-אחת, והיתה הראשונה לשחרר עונה שלמה על כל פרקיה ביום אחד. כך היא הנחיתה את המכה הסופית על ההרגל לחכות שבוע בין פרק לפרק - השריד האחרון בעצם לאותם ימי ערוץ יחידי ולוח משדרים קבוע (זה גם שינה את צורת ההפקה - שנעשתה דומה יותר לקולנועית). זהו, מכאן והלאה התשנתה המציאות.

לא סתם מחירי הכבלים והלוויין בארץ ובעולם בעליה בשנים האחרונות, כי הרווח שלהם הולך ומצטמצם. מעולם לא נראה יותר מגוחך הצורך להחזיק בממיר עם עשרות או מאות ערוצים, שבהם תכנים שאין סיכוי שנראה אי פעם, בזמן שהתכנים שכן מעניינים אותנו, נמצאים במרחק שניות באתר WATCH ONLINE כלשהו, וזמינים תמיד, כולל מחוץ לבית.

נוח לי יותר עם 2 מסכים במחשב, שאחד מיועד (מדי כמה שעות) לסרט או סידרה, מאשר במסך אחד ו-TV נפרדת במקום אחר בבית/חדר. אין לי צורך במסך שפתוח כל הזמן על ערוץ מסויים - מסך מחשב יהיה לרוב זול יותר.
לחוויה קולנועית שווה להשקיע במסך גדול, למי שרוצה, אבל גם כאן סטרימר טוב יהיה נוח ויכלול יותר תוכן *מעניין*, מאשר כל ממיר בתשלום (ממילא רק חלק קטן מהערוצים שבהם תומכים היום ב-HD, כאשר ניתן בקלות להוריד כל סרט או פרק מסידרה בפורמט הזה. איכויות הדחיסה גם מאפשרות לעיתים סטרימינג), ואין פירסומות ולא יהיו יותר...
זה אפילו נהיה מביך לחכות בקולנוע (עדיין) 15-20 דק' בפירסומות שלפני הסרט (אני בד"כ רואה בסנימטק, כך שזה היה מטריד במיוחד כשעברתי ב'סינמה סיטי' לפני 3 ימים). מי צריך אותן?

כך שהעתיד הולך להישתנות, ומהר מכפי שנדמה. מבחינתי אין ערוצים, יש רק תכנים שמעניינים אותי, ושהייתי שמח אילו היו זמינים במקום אחד. זה בדיוק מה שמציע השירות שהזכרתי לעיל, אריאו.
גם בארץ הצורך בממיר פיזי לערוצי 'עידן פלוס' נעשה מיותר למדי, כאשר יש מחשבים ורשת כמעט לכל אחד. הגיע הזמן לשירות (אפילו בתשלום) אינטרנטי דומה, שיהיה זמין על כל מכשיר. את המכשירים יהיה ניתן לשמור רק למי שאין חיבור לרשת, וגם אותם ניתן כבר להטמיע ב-TV עצמה.
 
למעלה