אבא אדמה

oshiko

New member
אבא אדמה

מה שאכתוב כאן איננו בגדר דעה רציונלית, שאפשר להתווכח איתה, אלא פשוט משהו שעובר עלי לאחרונה, בעקבות גיוס ילדי לצה"ל, באופן לגמרי אובייקטיבי. ככל שהלכו חיי והתבססו בנעימים, ככל שהיכרתי את העולם הגדול ואת מנעמיו, כך גם הלכו רגשותי והתרחקו להן מכל שראיתי בו ישראלי, שעיר, רועש וחצוף. בכל פעם שחזרתי מנסיעת עבודה או סתם טיול באחת ממדינות המערב, הייתי מנסה לנטרל את חושי, כדי שלא יטעמו מן המעבר החד לבלגאן ולקולניות הפרובינצייליים. לא יכולתי להסתכל על חיילים במדים כדי לא להפנים את העובדה שאנחנו המדינה האחרונה במצב מלחמה. שירה בציבור של שירים "אישראליאים" ו"רוסיאים" עשתה לי פריחה. לקומזיצים של יום העצמאות היו צריכים לגרור אותי. אינני מבין איך ובאיזה יום בדיוק זה קרה, אבל יום אחד, אולי יום אחד לפני ואולי יומים אחרי הגיוס של הדור השני, נשרה ממני הציניות הזו. פתאום מצאתי את עצמי מחובר לאדמה שעליה בני זוחל בגיבוש, מתפעם מן השמים שעליהם שומרת בתי. ורגע השיא, עם לב שמחסיר פעימה, במעמד שבו כמה מאות מטירוני חטיבת החי"ר של בני בטקס ההשבעה חותכים את האויר ב"אני נשבע". (לחיילים דתיים מותר לקרוא "אני מצהיר"; אבל הבן שלי, למרות שהוא דתי, אמר לי שהסכים בינו לבין עצמו שאין לו בעיה עם "אני נשבע"; ולבי מתרחב מן הבגרות וההתמודדות הערכית שלו). פתאום אני מתעניין בכל פרט, החל מצבעי הכומתה והסיכות, ועד לשמות החברים של בני לצוות ומהיכן הם בדיוק בארץ. הכל נראה לי כמו איזה רצף של זמן, מקום ואנשים שכולם מתחברים אלי בבת אחת. וזה ממש לא אני, פדנט אירופי קר שכמוני. מה עובר עלי? יש עוד מישהו שזה קורה לו? דוקטור, מה עושים!? איבדתי כמעט כל פיסת ציניות. תיכף אני מתחיל לרקוד "הורה עלי, עלי". שעוד מישהו יגיד לי שזה קורה לו.
 

The Blue Fairy

New member
מזדהה בהחלט

אני, בתוקף היותי פציפיסטית ראיתי עד עכשיו את הצבא רק בתור חוויה, משהו שאני צריכה לרקורד, לסמן וי שעשיתי וזהו...לא הסכמתי (וזה שאני עד עכשיו לא מסכימה עם דרכיו של הצבא לא קשור כרגע) עם הדרכים בהם בוחר הצבא לפעול, ולא עניין אותי בכלל כל הקטע הצבאי. עכשיו כשחבר שלי התגייס וגיוסי שלי באופק, אני מוצאת את עצמי מתעניינת בכל יחידה ויחידה בצבא, רוצה ללכת רק ליחידות המובחרות..וגאה בעצמי על איפה שאני הולכת.
 

gourmet

New member
נפלא מה שכתבת

עם התחושות האלה גם אני מזדהה. זו מן תחושה של קולקטיביות. אנשים תרמו לחברה, וכך בניהם ובנותיהם עושים, וזה משהו שעובר בין כולנו. איזה תרומה גדולה מזו יכולה להיות? והטוב בכך שהתקופה הזו שלהם בצבא, במידה והכל עובר למישרין, בעזרת השם, תורמת להם לבלי הכר. לגבי תחושות הניכור שחשת כשהגעת לארץ, גם זה מאפיין הרבה אנשים שעוזבים את הארץ לתקופה. אבל אני שמחה שרגשות אלו התחלפו בתחושות מלאות.
 

אימשל2

New member
מבינה אם כי לא מזדהה

מבינה את הרגשת האנטי ישראליות. גם לי צורם מאד המרקם התרבותי שנוצר בארץ, שבהחלט שונה מהחינוך שקיבלתי בבית ומהציפיה שלי מהחברה שבה אני חיה. עם זאת, לא הייתי זקוקה לגיוס של הילדים כדי לחבר אותי לשורש הישראליות. להיות נוכחת בטקס יום העצמאות עדין מצליח להעלות דמעות בעיני. שירה בציבור היא לא הבילוי המועדף עלי, אבל לא מקבלת בחילה מקטיושקה שיצאה לשוח, ואל נעמי שמר אני מתחברת ישר מהבטן. מסיבות שלא רלוונטי לפרטן כאן, בארץ יש לי תחושה חזקה של בית (במיוחד מהצד של המקום היחיד עלי אדמות שמשמש לי כמפלט) שלא מוכנה להחליף בכל מקום אחר בעולם. דווקא אצלי הנסיעות בעולם מחדדות את התחושה, הלכאורה אבסורדית, שפה המקום היחיד בעולם שבאמת בטוח בשבילי. עם זאת, השיריונר שלי ציניקן ללא תקנה. הוא לא קורץ מחומר טבעי של חיילים קרביים. למרות זאת, כשלבש את המדים הוא פשט את רוב הציניות. הציניות התחלפה בציונות - במחויבות עמוקה יותר לצבא ולפועלו.
 

oshiko

New member
קצת הגזמתי ...

עם התיאור של הריחוק מהישראליות בתקופה שהיה ריחוק כזה - כדי לחדד את הקטע. ברוב שנותי גם לי שירי אלתרמן/ארגוב, נעמי שמר ועוד (טוב, גם "דוגית שטה") התחברו עמוק פנימה. אבל ליבת הקטע נכונה בלי גוזמאות - היה לי מין מהפך כזה, שקשור לגיוס הילדים. אם מישהו היה אומר לי לפני שנה-שנתים שאני אתנדב לנהל פורום באינטרנט, ועוד בנושא שקשור לצבא, הייתי מודד לו את החום. ואחד הסמלים החרוטים בזיכרון למהפך הזה הוא ה"אני נשבע! אני נשבע! אני נשבע!" המצמרר/מרטיט הזה. צריך גם לקרוא את נוסח השבועה (שמור אצלי במגרה) כדי להבין. היום כשאני נמצא בחו"ל בנסיעת עבודה, האירופים או הצפון-אמריקאים, שפעם הייתי מסתכל עליהם מלמטה למעלה בקינאה, נראים לי פתאום כל-כך שטחיים וילדותיים. בשעה שהבן שלי מתלבט בנוסח השבועה (שוב חוזר לדבר המאד סימלי הזה) ומקפל בתוך ההתלבטות הזו את כל הערכים והזהות הציוניים/יהודיים/אנושיים/דתיים שלו, הצעיר האירופי עם פני התינוק החלקלקים מתלבט קשות איזו בירה להזמין הפעם בפאב.
 

אימשל2

New member
עם זה אני מתחברת כבר הרבה יותר

אני מעולם לא הסתכלתי על הארופאים או האמריקאים מלמטה. ברור לי שהנוער שלנו מתבגר מהר וטוב יותר ובאספקטים מסוימים (למרות ההתמודדות עם הבעיתיות הקשה שבכיבוש) גם אנושי יותר מבני הנוער שם. למרות שלא יזיק לנו ולילדינו ללמוד קצת דרך ארץ ושיקול דעת "אירופאי" או "אמריקאי". אני לא חושבת שיש לנו במה להתבייש, אלא, בנסיונות הפטתיים שלנו לאמץ את תרבות הרהבתנות/ראוותנות האמריקאית = כסף וחיצוניות הם חזות הכל.
 
אושיקו יקר, אני יכולה רק לברך על

אובדן הציניות שלך. אני ישראלית בדם מאז ומתמיד ופחות אוהבת את הקרירות האירופאית. אני מקווה שעם השחרור של הילדים מצה"ל, לא תחזור הציניות. הכל באהבה ובהערכה. בהצלחה לילדים
 

immale

New member
כאן נולדתי.. כאן נולדו לי ילדי...|ג

אני תמיד הרגשתי (למרות שהילדים הולכים לצבא) שזה המקום הכי טוב לגדל בו ילדים. וכאן אתה גם יודע שאם תיפול ברחוב תמיד יהיו כמה שיקפצו לעזור לך.. אני אוהבת לנסוע לחו"ל אבל תמיד אוהבת לחזור חזרה ולהרגיש שייכת.
 

סמדר בנ

New member
נכון

תמיד יימצא מישהו שהיה חובש בצבא או רופא (יהודים או לא?...) גם אני אוהבת את הארץ הזאת והגאוה מתעצמת כשיש ילד בצבא.
 

s h o o s h a

New member
בית

מעולם היתה המדינה, על כל חסרונותיה, כמו גם יתרונותיה, הבית שלי. לא טיילתי בחו"ל ולא נמשכת לטייל בחו"ל. הארץ הזו, הקטנה הזו, יש בה מגוון כל כך רחב להציע. מי צריך אמריקה? הארץ הזו, הקטנה הזו, שיש בה אנשים (כמעט) מכל הסוגים, הצבעים והעדות. בליל של שפות. בליל של טעמים וריחות. שירה בציבור. קומזיצים. ריקודי עם. מי צריך אירופה? ויש לנו בארץ הקטנה הזו, למודת המלחמות, הרדופה, יש לנו צבא נפלא. יש לנו צבא של חיילים וחיילות, כל אחד ואחת משכמו ומעלה. וטקסי ההשבעה, טקסי הסיום, של החֶיילות השונים... מעורר גאווה וצמרמורת. יש לנו ארץ אחת, קטנה. ארץ שיש בה מעלות רבות ויש לה עוד מה ללמוד. ואני חלק מהמדינה הזו. וילדיי גדלו להיות חלק מהמדינה הזו וחונכו לגאוות המדינה ואהבתה. אז, בוא נפצח ב'הורה ממטרה' וקדימה, נפתח מעגל ענק ונרקוד כפי שרק ישראלים יודעים!
 
למעלה