חכם?

ל נ צ ח

New member
ובמילים אחרות: ../images/Emo22.gif

>>>> >>>> השכל הישר מטייל בשבילים סלולים, ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ הגאוניות לעולם לא; וזוהי הסיבה שההמון(ולא לגמרי בלי סיבה) נוטה לנהוג בגאונים כמו במשוגעים. <<<< <<<< * (הנ"ל)
 

new user

New member
חכם? ../images/Emo4.gif

נשמע לי די טיפשי לשאול את זה אבל אולי בכל זאת תוכלו לעזור לי בהתחבטות קטנה שיש לי ביני לבין עצמי. קשה לי להבין קצת מה זה או מי זה (ה)חכם... הייתי די בטוח שאני ימצא את התשובה במילון אבל כניראה שלא היה להם כח לפרט אז הם העדיפו לתת כמה דוגמאות במקום (לפחות בגירסה הישנה שלי
) אני יתן לכם לענות ואז אני יראה אם יש בכלל מקום להתפלספות קטנה... ביי בינתיים, רן.
 

erezsh

New member
יש משפט ישן וידוע

חכם נמנע ממצבים שפיקח יודע לצאת מהם. או שמא זה ההפך? מעולם לא הבנתי. בסופו של דבר חכם, כפי פיקח, היא רק מילה. וכמילה, אנו מגדירים אותה. אבל, כפי שאמרת, אין אנו מגדירים אותה באופן חד משמעי. במקום לשאול מהו חכם, אני שואל מדוע לך לשאול? מה החשיבות של זאת? יש שיגידו שחכמה היא אינטיליגנציה, והיא נמדדת בעזרת כושר הניתוח והלמידה של האדם. כמדומני דנו בנושא דומה פה בפורום לא מזמן. על כל פנים, יש משפט שאני מאמץ לחיים: "רק אדם חכם יודע עד כמה הוא טיפש" לחיים. ארז.
 

neko

New member
המקור למשפט הוא ההגדרה...

פיקחות זאת תכונה מולדת, חוכמה היא נרכשת. אדם חכם יודע מספיק כדי להמנע ממצבים מסובכים. אדם פיקח מאלתר דרך לצאת מהם.
 

erezsh

New member
תודה על ההסבר

אבל אני חייב לא להסכים עם האמרה שפיקחות, כיכולת לאלתר או "לצאת ממצבים", היא מולדת. ובכלל, איני חושב שניתן להפרידה מידע נרכש (אני מדבר על ניסיון בעיקר, ולא דווקא לימודים).
 

neko

New member
אני איפשהו מסכים איתך, אבל כבר

היה המקרה של הנער האפריקאי שמעולם לא למד, ובכ"ז פיתח את האלגברה בעצמו, ונמדד לו IQ של 160... (חבל שאני לא זוכר איפה ומתי זה היה)
 

new user

New member
זו גם יכולה להיות התפתחות מעניינת

לשאלת החכם... אתה אומר שהנער לא למד, האם זה אפשרי? יש פה משהו שמבלבל אותי קצת... אם יש לי שני אחים והאחד צריך לחרוש יומם וליל בשביל לקבל ציון סביר ואילו השני מקבל מאיות מתוך שינה האם זה אומר שהאחד חכם מהשני?. ואם כן, האם זה בגלל שהוא נולד חכם?, האם זו תורשה?, המהירות שהמוח שלו עובד? כי לפחות כמו שאני מסתכל על זה 95 אחוז מהזמן אנחנו משקיעים על "שטויות", דברים שלו קשורים ל"הרחבת החוכמה שלנו", והשאלה היא אם גם ברגע שאחנו כן מקדישים לזה זמן אנחנו עושים את זה ביעילות. יש המון גורמים שיכולים להשפיע על יעילות הזמן הזה: דברים כמו מוטיבציה, נחישות, אמונה בעצמך, גישה נכונה להסתכל על הדברים... אלה דברים שלא מסתכלים עליהם בבתי הספר, יכול להיות שגם אנחנו לא מסתכלים עליהם כשאנחנו באים לשפוט אם אדם חכם או לא? אני חושב שהדוגמא הטובה ביותר לבילבול שלי היא איינשטיין (בהקשר להיותו גרוע בלימודים), האם אינשטיין היה חכם תמיד? האם ה"חוכמה" שלו היתה פשוט מוסתרת?, לא מנוצלת? או שמה הוא היה טיפש כשהיה קטן ונהיה חכם כשגדל? וד"א: האם אתם חושבים ש IQ הוא מדד (אפילו חלקי/מהותי) לחוכמה?
 

neko

New member
ראשית כל, למיטב ידיעתי הטענה היא

שאיינשטיין כן היה מוצלח בלימודיו (אחרת איך היה מגיע לדוקטורט?). IQ מהווה מדד (מתוך הגדרה) ליכולת הקליטה שלך. מכאן שאדם בעל IQ גבוה יותר מסוגל לקלוט יותר בקלות. עדיין, אדם בעל IQ 150 שילמד שעה בשבוע, בסופו של דבר לא יחזיק באותה כמות ידע (חוכמה לפי הגדרה) כאדם בעל 100 IQ שלמד שעתיים ביום.
 

flowr..

New member
אבל מה המדד, ומי קבע אותו?

לכל אחד יש אמת פנימית משלו. מי קובע מי חכם ומי לא?
 

erezsh

New member
כמו כל דבר כמעט

איש לא קבע אותו. הוא נקבע מאליו ע"י החברה. כלומר מיהו חכם - זה שהחברה רואה כחכם. ברוח הדיקטטורית - מי שהמנהיג מצהיר עליו כחכם ברוח הדמוקרטית - מי שרוב החברה חושבת שהוא חכם ברוח הקפיטליסטית - מי שעשיר
כמובן שמדי פעם באים מדענים מכובדים ומביעים את דעתם על מיהו חכם - אבל זו רק דעתם האישית, ועובדה שכל אחד מגדיר זאת בצורה שונה. לדעתי זה לא באמת משנה, הרי מי לדעתך צודק יותר בשפיטת חוכמתך - אתה, או מוכר המכולת שלך/הספר שלך/מישהו שקרא עליך בעיתון וכו'. אבל הנקודה שלי היא, שבסופו של דבר, מי שקובע עד כמה אתה חכם - זו החברה שבה אתה חי.
 

Lu Tze

New member
אם חוכמה היא אינטלגנציה,

יש כמה הגדרות שדי פוגעות במטרה, אבל מצד שני, פה זה פורום פילוסופיה ולכן אין סיכוי שזה פשוט עד כדי כך... חוכמה, לדעתי, זה אוסף של תכונות כמו אינטלגנציה, מהירות קליטה, EQ (אינטלגנציה ריגשית) ועוד ועוד.
 

ל נ צ ח

New member
החכם ידע את הכסיל מפני שהיה כסיל

בנערותו, והכסיל לא ידע את החכם מפני שמעולם לא היה חכם.(הנ"ל)
 

shabaz

New member
המשפט נכון, אבל הקשר

לנושא שלנו איננו קיים... לדעתי החכם הוא אדם בעל ידע. הגאון לעומת זאת, הוא אדם בעל כושר המצאת ידע.
 

ל נ צ ח

New member
חכם לפעמים

*מלבי"ם לספר משלי פרק יד פסוק טז - חלק באור המלים*: <<< הכסיל יהיה חכם לפעמים רק שאינו ירא ה`(וזה הבדלו מן החכם) שאינו עוצר תאותו מיראת ה`: >>>
 

neko

New member
אז אתה טוען שאדם סיני לא יכול להיות

חכם, פשוט בגלל שלא שמע על האלוהים שלך? וכל ההמצאות שלו (הנייר שעליו כתובה התורה למשל) טאבו?
 
למעלה