פינת זכויות בעלי החיים לשבוע.
היום, כמו בכל יום שני תהיה פינה בזכויות בעלי החיים לשבוע הקרוב. היו דיונים בפורום על נושאי הטבעונות והצמחונות, הקשר בין טבעונות ואקטביזם וכו'. אקטביזם בנושא זכויות בעלי חיים זה משהו שאני רואה כחשוב מאוד, למעלה מ300 מליון בעלי חיים מעונים ומומתים מדי שנה רק בישראל, ואנחנו חייבים לעשות משהו בנידון! אז קדימה! זכויות בעלי החיים השבוע: לא ניתן לבחון את עמדתנו כלפי בעלי-חיים מלבד האדם מבלי להתייחס בהרחבה לעובדה, כי תזונתם של רוב הא/נשים בעולם המערבי מתבססת על מוצרים שהופקו מגופם של בעלי-חיים אלה: בשרם של עופות, יונקים ודגים, וכן ביצים וחלב ומוצריו. פגיעה בבעלי-חיים בתעשיות המזון עולה לאין-שיעור על כל סוג אחר של פגיעה בבעלי-חיים. למעלה מ-300 מיליון חיות מומתות מדי שנה בישראל בלבד בתעשיות המזון מן החי - רובן המכריע לאחר חיים רצופי סבל. בארוחותינו אנו באים במגע ישיר עם הניצול הנרחב ביותר שהיה מעודו של בעלי-חיים. גידול בעלי-חיים לצורך הפקת מוצרים מגופם אינו תופעה חדשה, אך במהלך התקופה המודרנית עברה החקלאות תיעוש יסודי. ההיגיון הכלכלי הכניס את רובם המכריע של בעלי-החיים בתעשיות המזון למתקנים סגורים, צופף אותם עד מוות, כמעט (ולעתים ממש עד מוות), והיווה תמריץ לעריכת מניפולציות גנטיות וכימיות בגופן של חיות, עד שעצם מבנה גופן הפך להן למקור של סבל. החיים במשק המתועש הם קצרים, כואבים, נטולי כל סיפוק טבעי, ובסופם מחכה מוות בשיטות של השמדה המונית. בעלי-החיים בתעשיות החקלאיות איבדו בעשורים האחרונים כל צלם חי, ששרד עדיין במשק המסורתי: כיום הם נתפסים כלא יותר ממכונות, שלב גרידא בתהליך הייצור. מטרתם של הכתבות והתחקירים הבאים היא לתאר חלק ממציאות חייהם של בעלי-החיים בטרם יהפכו למוצרי צריכה. לרוב אין אנו מודעים להיקפו העצום של הסבל המסתתר מאחורי המזון שאנו - או רובנו - קונים ואוכלים. מוצרי המזון אינם זועקים ואינם מדממים. הבשר, הביצים ומוצרי החלב מגיעים לידינו באריזות פלסטיק, ניילון וקרטון, המאוירות בפרות ובתרנגולות חייכניות. במוצרי מזון אלה לא נותר עוד כל סימן לסבלו של יצור רגיש, חי ונושם. כדי לשחזר את ההיסטוריה הכאובה של מוצרי הבשר, הביצים והחלב שאנו מכירים, נסתייע בטקסטים האוהדים ביותר לתעשייה החקלאית: ספרות חקלאית מקצועית שנכתבה על-ידי משרד החקלאות, ארגונים ואגודות חקלאיות, השירותים הווטרינריים, ואחרים. מובן שבמקורות החקלאיים לא תימצא התייחסות ישירה לסבלם של בעלי-החיים. עצם הרעיון, שיש להימנע מלכלוא בעלי-חיים בתנאים קשים, איננו חלק מעולם המושגים של החקלאות. עם זאת, מצוקה קיצונית של בעלי-החיים פוגעת במקרים מסוימים ברווחי החקלאי, ואז עולה הנושא בספרות המקצועית. כך, למשל, נוכל למצוא בקשות לטפל בבעלי-החיים בפחות אלימות לקראת השחיטה, משום שגוויה פגועה תימכר בפחות כסף. מעבר לכך, הספרות החקלאית מדווחת במונחיה שלה על הפעולות המתבצעות בגופם של בעלי-החיים, ועל הטכניקות החדישות ביותר שנועדו להגביר את הייצור ולחסוך בהוצאות. מתוך נתונים אלה ניתן לשחזר לפחות חלק מן המצוקות של בעלי-החיים הכלואים במשק המודרני. השבוע: מחלות חלק מהעסק: חלק מהעסק החיים במשק המתועש מייצרים בעלי-חיים חולים. במרבית המקרים, מדובר במחלות אשר כלל אינן נתפסות כמחלות בשיח החקלאי. הדוגמאות הידועות ביותר לכך הן תהליכי הייצור של כבד אווז ובשר "עגל חלב", הכרוכים בהכרח בגרימת מחלות קשות - ניוון שומני של הכבד באווזים ואנמיה חמורה בעגלים. גם התעשיות הגדולות וההמוניות ביותר מבוססות על פגיעות קשות בבעלי-החיים שהן מנצלות: למשל, את בעלי-החיים בתעשיות הבשר מאלצים להגדיל מהר ככל הניתן את משקל גופם, על חשבון התפתחותן התקינה של מערכות חיוניות בגופם, וביניהן הריאות והשלד. התפתחות לקויה זו גורמת מחלות ומצוקות קשות למאות מיליוני בעלי-חיים מדי שנה בישראל. מחלות ורווחים: איזון עדין מחלות רבות נגרמות לבעלי-החיים שלא במתכוון, כתוצאה מתנאי הכליאה בהם מצויים בעלי-החיים - תנאים הנקבעים לפי שיקולים כלכליים. למשל, הצפיפות הגדולה בלולים הופכת את ה"עסק" למשתלם יותר ללולנים, אך פוגעת קשה בתרנגולים. אמנם, הצפיפות מגבירה את התמותה, אך היא גם מאפשרת להפיק רווחים גדולים יותר מכל יחידת שטח; הרווחים כתוצאה מן הציפוף עולים, עד גבול מסוים, על ההפסדים הכרוכים בתחלואה ובתמותה המוגברות. כאשר עולים ההפסדים הכספיים על הרווחים המופקים כתוצאה מתנאי החיים הקשים, אז - ורק אז - מנסה המחקר הכלכלי-חקלאי לנסות ולטפל בתנאים הקשים ובמחלות. הטיפול נועד להשיב את היקף התחלואה לתחום הרווחיות - ולא יותר מכך. מדביקים במחלות כדי לטפל במחלה, יש תחילה ללמוד עליה. בנוסף למידע המושג מתצפיות שטח, משקיעים החוקרים מאמץ לגרום למחלה להתפתח באופן מלאכותי ובתנאים מבוקרים בבעלי-חיים בריאים. זהו "פיתוח מודל מחקר למחלה", בלשון החוקרים. נדגים זאת באמצעות מחקר חקלאי טיפוסי - מחקר שנועד לבחון את הגורמים להתפרצות המחלה כלמידיה פסיטצ'י בתרנגולי הודו - מחלה קטלנית, הגורמת שלשול, קשיי נשימה, הפרשה מהעיניים והאף, רעידה, עוויתות ועוד. בניסוי נלקחו אפרוחים בריאים, ובגיל 39 יום הדביקו אותם "בבידוד אלים של כלמידיה". כעבור מספר ימים החלו להופיע באפרוחים הפרשות הטיפוסיות למחלה. מחלה סתם אינה מספיקה במחקר בכלמידיה פסטיצ'י, המחלה שנגרמה לאפרוחים בשלב הראשון לא סיפקה את החוקרים, והם החליטו להוסיף לניסוי "הכבדה מתונה", הכוללת הזרקת חומרים, המחלישים את המערכת החיסונית. בנוסף לכך, הורעבו האפרוחים, הושמו בחושך מוחלט וצופפו בכלובים "ציפוף יתר", כהגדרת החוקרים. הטיפול, שמטרתו הייתה "דיכוי מערכת החיסון", אף הוא לא הביא עדיין להתפרצות של המחלה ברמה המצופה. לפיכך עברו החוקרים ל"הכבדה אמיתית", על-ידי "ערפול העופות במינון גבוה של נגיפי תרכיבים חיים". התוצאות לא איחרו לבוא: "דלקות עיניים, עם הפרשת כלמידיה בביב ובעיניים... שינויים פתולוגיים שנצפו בעופות המתים: אנמיה קשה, דלקת שקיקי האוויר, גודש דם ריאתי, דלקת שק הלב, טחול מוגדל, בהיר ופריך, כבד שומני, הידבקויות של האיברים הפנימיים... שינויים דומים נראו גם בעופות המודבקים שנותרו חיים עד לקטילתם 18 ימים לאחר ההכבדה..." מתוך: "נשאות כלמידיה פסיטצ'י כמצב מקדים לכלמידיוזיס קלינית", עמ' 99. ניסויים רבים ממציאים שיטות איומות ומשונות במטרה להפוך את בעל-החיים לפגיע יותר למחלות, שמנסים לגרום לו ללקות בהן: באמצעות חשיפה לטמפרטורות קיצוניות, ל"עקות" ולכאבים, לחומרים מזיקים, ועוד. בוררים חיות עמידות פתרון אחר לבעיית המחלות במשק החקלאי הוא "טיפוח גנטי", במטרה להביא ליצירתם של בעלי-חיים, העמידים יותר בפני מחלה מסוימת. אחת השיטות הנפוצות להשגת מטרה זו היא ברירה של החיות העמידות ביותר למחלה הנבדקת, מבין חיות רבות, שעמידותן למחלה זו היא רגילה. שיטה זו כרוכה בהריגתם של מאות ולעתים אלפי בעלי-חיים, ולכן אין משתמשים בה לרוב ביונקים, אלא בבעלי-חיים שמחירם זול - עופות ודגים. מי שאינן עמידות - מתות השיטה לברירה מלאכותית של חיות עמידות היא פשוטה ואכזרית: מדביקים קבוצה גדולה של בעלי-חיים במחלה קשה, הגורמת למוות מייסר לרובה המכריע. הקבוצה צריכה להיות גדולה דיה כדי שניתן יהיה לברור, מבין מעט הניצולים, פרטים "מוצלחים" מבחינות נוספות. לשם כך חושפים את החיות ששרדו לתנאים קשים, כגון תנאי קור חריפים, הגורמים למותן של חיות נוספות. אולם, מתלוננים החוקרים, שיטה זו היא קשה לביצוע, "בשל מיעוט פרטים שיישארו לטיפוח לאחר החשיפה לעקה"; כלומר, לאחר שמתו רבות כל-כך מן החיות בגלל התנאים הקשים והמחלות, לא פעם נותרות חיות מעטות מכדי להשתמש בהן לצורכי התעשייה.