מבקש סימוכין

Lee Jun Fan

New member
מבקש סימוכין

המורה שלי ללשון טוענת שהמילה "כמה" לא תקנית לציון כמות והיא משמשת רק כמילת שאלה. לפי מה שידוע לי, אפשר להשתמש ב"כמה" רק לציון כמות, ואמרתי לה שזה מצוין גם בספר "מדריך הלשון לטלוויזיה ולרדיו", אבל היא עדיין בשלה... יש לכם סימוכין אחרים? אולי משהו מהמקורות? תודה.
 

champop

New member
מה הכוונה 'לציון כמות'?

אשמח אם תסביר ותביא משפט כדי להדגים את זה. אני לא מצליח להבין. האם "צריך לבדוק כמה ימים מפה עד לפה" הוא ציון כמות? אם כן, הרי שהוא מופיע במשנה. בהצלחה,
 

גנגי

New member
הכוונה היא שאין להשתמש ב"כמה"

כשם תואר - ראיתי כמה ילדים משחקים, יש לי כמה שקלים בארנק, לכי תקני כמה בקבוקי בירה וכו'. בדיבור, כמובן, אין עם זה שום בעיה, אבל בכתיבה תקנית עדיף - ראיתי ילדים אחדים... וכו'.
 

Lee Jun Fan

New member
כמובן, אבל...

זה ברור לי שבכתיבה תקנית עדיף להשתמש ב"ילדים אחדים" או ב"ילדים מספר"... אבל המורה שלי טוענת שזה בכלל לא תקני להשתמש ב"כמה", יש לך איזו הוכחה בשבילה שזה כן תקני (חוץ מהספר "מדריך הלשון לטלוויזיה ולרדיו" ששם זה מצוין...)?
 

uriozmor

New member
זה מופיע במילון ההווה

שהוא כידוע מילון שימושי לעברית התקנית. אבל אם יש לך תו תקן מהמדריך של אבא בנדויד, מה אתה צריך עוד סימוכין? אגב, השימוש הזה אינו מופיע במשנה אפילו פעם אחת, אבל הוא מופיע בתלמוד הבבלי: ואילו משה רבנו גזר כמה גזירות ותיקן כמה תקנות מעצמו ומקויימות הן לעולם ולעולמי עולמים (שבת ל ע"א). אמ' רב יהודה מולח אדם כמה חתיכות בבת אחת אע'פ שאינו צריך אלא לחתיכה אחת (ביצה יא ע"ב). א'ר יוחנן שה אחד של בן לוי פטר כמה פטרי חמורים של ישר' (בכורות ד ע"ב).
 

or99

New member
מעניין שלגבי הפיוט הזה...

יש חוקרים שסוברים שחובר בתקופת הבית - "לפי שלאחר החורבן לא היו קובעים את בניין בית המקדש כגדול שבחסדי ה'" (דניאל גולדשמידט, הגדה של פסח ותולדותיה). וחוץ מהציטוט שהבאת, מופיע בו גם "כמה מעלות טובות למקום עלינו". לע"ד לא מוכרח בכלל שהפיוט הוא מתקופת הבית, ואולי מהצורה "כמה מעלות..." אפשר לשלול את קדמותו של הפיוט?
 
אולי זה יהווה בעבורך סימוכין

מחוברת ניסוח בעברית של ד"ר אשר שפריר עמ' 26. מאה ועשרים זקנים ובהם כמה נביאים תיקנו שמונה עשרה ברכות (מגילה יז) יותר מזה מזכיר ד"ר שפריר בחוברת שאם מתכוונים ליותר מכמה אפשר לומר כמה וכמה. עוד בשביל לסבר את העין בעוד שניות אחדות (זה פחות מכולן, באצבעות) בעוד שניות מספר (יכול להגיע לעשרות ולמאות) בעות שניות מעטות/יחידות בעוד כמה שניות השימוש ב"מספר" קודם (מספר שניות, למשל) זהו הסדר בלועזית וכן "שורה של" זה תרגום מלועזית ועדיף להשתמש בעברית בכמה
 
למעלה