משפחות כימיות

Rockamora

New member
משפחות כימיות

מתכות אלקליות
מתכת אלקלית (אשלגן, ליתיום, נתרן, פרנציום) היא יסוד מתכתי, ברוב המיקרית רכה ומאוד פעילה, מוצקה בטמפ' החדר, לרוב! המתכות האלקליות נמצאות בטור הראשון של הטבלה המחזורית. מתכות אלה לא נמצאות בטבע כיסוד, מפיקים אותן מתירכובות ותערובות עם יסודות אחרים. צבען כסוף, קשיחותן נמוכה [רכות], בעלות צפיפות נמוכה ומתרכבות מהר מאוד. לכולן יש אלקטרון אחד ברמה האחרונה, כך שעדיפותם האנרגטית היא לאבד את האלקטרון.
מתכות אלקליות עפרוריות
המתכות האלקליות-עפרוריות (בריליום, מגנזיום, סידן, סטרונציום, בריום, רדיום) הן יסודות מוצק ובעלות צבע אפור עם ברק מתכתי אופייני, מוליכות חשמל וחום וניתנות לריקוע. לקבוצה זו משתייכים ששת היסודות הנמצאים בטור השני של הטבלה המחזורית. היסוד האחרון בקבוצה - רדיום - הינו רדיואקטיבי. בשל נטייתן החזקה להגיב עם יסודות אחרים הן אינן נמצאות בצורתן החופשית בטבע. בימי הביניים האלכימאים התייחסו לחומרים שאינם מסיסים במים ושאינם משתנים בבעירה כאל "חומרי אדמה", עפר, ומכאן השם.
מתכות מעבר
מתכת היא יסוד כימי המורכב מאטומים שלאלקטרונים שלהם, אשר נמצאים ברמה האחרונה, אנרגית יינון נמוכה. כתוצאה מכך חלק או כל האלקטרונים של הרמה האחרונה נמשכים בצורה חלשה לגרעין האטום. בקבוצת מתכות המעבר יש כי הרבה יסודות: 28 (סקנדיום, איטריום, טיטניום, ונדיום, כרום, מנגן, ברזל, קובלט, ניקל, נחושת, אבץ, מוליבדן, ניאוביום, צירקוניום, רודיום, רותניום, פלדיום, כסף, קדמיום, הפניום, טנטלום, טונגסטון, רניום, אירידיום, אוסמיום, פלטינה, זהב וכספית) ובטבלה המחזורית מתכות המעבר משתרעות על 10 קבוצות. יש גם כ-10 מתכות מעבר הוכנו במעבדה (טכנציום, רתרפורדיום, דובניום, סיבורגיום, בוהריום, האסיום, מייטנריום, דרמשטטיום, רונטגניום ויונונביום). כל מתכות המעבר הן מוצקות, מלבד הכספית הנוזלית.
מטלואידים המטלואידים (בורון, צורן, גרמניום, ארסן, אנטימון, טלור, פולוניום) הם אחת משלושת הסוגים של היסודות שכוללים גם מתכות ואל מתכות. למטלואידים תכונות ביניים בין מתכות ואל מתכות. אין דרך מיוחדת להבדיל בין מטלואיד למתכת רגילה, ההבדל העיקרי הוא שמטלואידים הם בדרך כלל מוליכים למחצה בעוד מתכות רגילות הן מוליכות. מטלואידים מוספים לעיתים לסגסוגות. בטבלה המחזורית, המטלואידים חוצים בקו אלכסוני את הגבול בין מתכות ואל מתכות.
אל-מתכות האל-מתכות (מימן, חנקן, חמצן, כרום.. ועוד) הן בעלות שני אטומים . יש עוד 13 אל מתכות, אבל הן רב-אטומיות. האל-מתכות נמצאות בצד הימני העליון של הטבלה המחזורית. ישנו אחד שהוא יוצא דופן, הוא המימן, שמופיע בדרך כלל בצד השמאלי העליון יחד עם המתכות האלקליות, אבל הוא מתנהג ברוב המקרים כאל-מתכת. לא כמו מתכות המוליכות חשמל, רב אל-מתכות הן מבודדות או מבודדות למחצה. תחמוצת של אל-מתכת יוצרת חומצה. |*הלוגנים
הלוגן הוא כל יסוד השייך למשפחת ההלוגנים: קבוצת יסודות אל-מתכתיים, רעילים, המאכלסים את העמודה ה-7והלפני אחרונה בטבלה המחזורית. ההלוגנים הם: פלואור, כלור, ברום, יוד ואסטטין. ההלוגנים מצויים בטבע בצורת מולקולות דו-אטומית ובתרכובות רבות. להלוגנים יש שבעה אלקטרונים ברמת האנרגיה החיצונית (7 אלקטרוני ערכיות); דבר זה גורם להלוגנים להיות פעילים במיוחד, ולהגיב בעוצמה עם חומרים רבים. פלואור, בנוסף, הוא היסוד האלקטרושלילי ביותר בכל הטבלה המחזורית; גם עובדה זו אחראית לכך שזהו אחד היסודות הפעילים ביותר.
גזים אצילים
גזים אצילים הם יסודות כימיים שלהם קליפה חיצונית מלאה של אלקטרונים, ולכן אינם מתרכבים בקלות עם יסודות אחרים (השם גזים אצילים ניתן להם בזמן שהדעה הייתה שאינם מתרכבים כלל). יסודות אלה הם: הליום, נאון, ארגון, קריפטון, קסנון ורדון. כל היסודות הללו הם גזים בטמפרטורת החדר, ולהם נקודות היתוך ונקודות רתיחה נמוכות מאוד. הגזים האצילים מופיעים בטור ה-8 בטבלה המחזורית.
לנתנידים
קבוצת הלנתנידים היא קבוצה של 15 מתכות מעבר נדירות ביותר, הדומות מאוד אחת לשנייה והנמצאות לעתים קרובות אחת ליד השנייה. קבוצת הלנתנידים מכילה את היסודות לנתן, צריום, פרסאודימיום, נאודימיום, פרומטיום, סמריום, אירופיום, גדוליניום, טרביום, דיספרוסיום, הולמיום, ארביום, תוליום, איטרביום ולוטציום, אשר נמצאים בטבלה המחזורית במקומות 57-71 ומסודרים בשורה נפרדת מתחת לטבלה הראשית, שורת הלנתנידים.
אקטינדים
סדרת האקטינידים היא סדרה כימית של 15 יסודות דומים ביותר. הסדרה כוללת את היסודות אקטיניום, תוריום, פרוטקטיניום, אורניום, נפטוניום, פלוטוניום, אמריציום, קוריום, ברקליום, קליפורניום, איינשטייניום, פרמיום, מנדלביום, נובליום, לורנסיום. האקטינידים נמצאים בטבלה המחזורית במקומות 89-103 והם מרוכזים בשורה נפרדת מתחת לגוף הטבלה, שורת האקטינידים. היסודות האקטינידים מאופיינים ברדיואקטיביות ומשך חיים קצר למדי; רק אורניום ותוריום לא נוצרו באופן מלאכותי (במעבדה), וכל האקטינידים מוצקים בטמפרטורת החדר.
 
../images/Emo45.gif נייס...

אחלה סיכום, שימושי לעבור עליו לפני הבגרות... לריענון...
 
לא אמרתי שלא

אבל עדיין, יהיה זה טעות לומר שהוא אל-מתכת? לא נראה לי. אני לא חושב שחייבים לציין באל-מתכות רק אל-מתכות שלא שייכות לקבוצות אחרות. כי אומנם יש אל-מתכות שהן לא הלוגנים, אבל כל ההלוגנים הם גם אל-מתכות
אם זה כזה עקרוני אז אני אוריד את זה...
 

tkuihehr

New member
איזה יופי שאת גם פה

אנחנו מעתיקים את אותם פורומים, מסתבר. את לא נכנסת יותר לקרן פלס? פורום כימיה תפס את מקומו?
 

מוריאל11

New member
לא זו לא טעות לומר שהוא הלוגן.

כי מי שנמצא בצד הימני בטבלה המחזורית בהתאם ל'מדרגות' המחלקות את הטבלה למתכות ואל מתכות לכן ברום הוא אל מתכת ושייך למשפחת ההלוגנים-
 

מוריאל11

New member
לא יודעת אם צריך לציין . זה תלוי

אם מדובר ספציפית על משפחת ההלוגנים
 

Rockamora

New member
זה קיבוץ מתוך ויקיפדיה ולצורך..

העניין, הנה הקישור- http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%99%D7%A1%D7%95%D7%93_%D7%9B%D7%99%D7%9E%D7%99#.D7.A1.D7.99.D7.95.D7.95.D7.92_.D7.9B.D7.99.D7.9E.D7.99_2 [לגבי המאמר בנושא האטום, אני כתבתי בעזרת ויקיפדיה ובעזרת ספר שלי ואינציקלופדיה 1+1+1=3]
 
למעלה