מתכות דנטליות

חץ הכסף

New member
מתכות דנטליות

דר' יקרה, יש לי בפה מספר כתרי חרסינה שבוצעו לפני למעלה מ-10 שנים על גבי מתכת חצי אצילה מסוג פלדיום\זהב, לאחרונה נדרשת "הכתרת" שן נוספת בפי והרופא אומר לי כי כתרי החרסינה כיום מיוצרים על גבי מתכת לא אצילה וזו יותר עמידה בפני שברים בחרסינה, זולה יותר ונושאת אישור של ה- FDA כי אינה מכילה בריליום אך כן מכילה כרום, ניקל ועוד כהנה וכהנה מתכות מסרטנות, 1.איך קורה שה- FDA מאשר לשימוש לכתרים מתכת המכילה ניקל שהיא מתכת הידועה כמסרטנת בעלת עצמה?? 2. האם אין חשש כי סוגי מתכות שונות בפה ובסביבה הלחה שבפה האדם יווצרו זרמים חשמליים בין המתכות השונות, זרמים העשויים לגרום להשחרת המתכת של כתר ישן או לקורוזיה של כתרים ישנים???? 3. בשוק אין להשיג יותר את המתכת הישנה, אם כן מה עדיף לעשות???
 

coolmood

New member
מתכות דנטליות

נתחיל מהסוף - בהחלט ניתן להשיג מתכות דנטליות לביצוע כתרים על בסיס זהב ופלדיום, ולא ברור לי מדוע רופא השיניים שלך טען אחרת. רוב הכתרים המבוצעים כיום הם מתכת-מאוחה-לחרסינה (PFM). המתכת שבבסיס הכתר מבוססת על תערובת של מתכות שונות. כתרים המבוססים על מתכות אצילות מונעים את הבעיות שציינת (כל הכבוד על ההתמצאות), מאפשרים בריאות טובה יותר לחניכיים ואסתטיקה טובה יותר. ואם כבר ציינת את הדבר - מתכת לא אצילה אינה עמידה יותר בפני שברים בחרסינה... אמנם, מתכת לא אצילה היא זולה יותר, לכן גבר השימוש בה בימים אלו של מחסור כלכלי, וייתכן כי באופן יחסי הרווח של רופא השיניים גדול יותר... אבל יתרון קליני במתכת כזו? לא ממש... בקיצור, לדעתי לא מומלץ לבצע כתר על בסיס מתכת פשוטה, שאינה מכילה מתכות אצילות בכלל. את המסקנות תסיק לבד.
 

חץ הכסף

New member
מתכות דנטליות-2

סליחה לא הסברתי עצמי נכון, רופא השיניים שלי טוען שלא נוכל למצוא מתכת חצי אצילה זהה לזו שהשתמשו לפני 10 שנים, כלומר הייצרן המקורי קיים אך הוא שיכלל במהלך שנים את הסגסוגות שלו לטובת קישור החרסינה למתכת ולאסטטיקה משופרת כך שהמתכות החדשות גם אם מכילות אחוז זהה של פלדיום (כ-70%) וזהב כ- 2% יתר המרכיבים המתכתיים שבסגסוגת השתנו בחלקם או בהרכבם במסה, כך שגם אם נשתמש במתכת דומה מעין זו הרי שישתר המרכיבים בסגסוגת יגיבו עם מרכיבי הסגסוגת הישנה בצורה של נדידת אלקטרונים מהאחד לשניה, וזאת בשעה שהמוליכות החשמלית של המתכות הבלתי אצילות נמוכה בהרבה. אגב, רופא השיניים שלי סבור כי נושא היסודות המסרטנים\רעילים המרכיבים את המתכות הבלתי אצילות הם לא כ"כ רלונטיים לבריאותו של המתרפא והבעיה העקרית היא דווקא לטכנאי השיניים המשייף את המתכת בעת הכנת של המתכת לכתר החרסינה, והטכנאי עלול לנשום את אבק השיוף המרחף באוויר ולגרום לעצמו נזק ריאתי או כלייתי, וכדומה. ובכלל, אנו במאה ה- 20 ותעשיות שונות מחליפות רכיבים מתכתים ברכיבים העשויים קרמיקה ללא מתכת מתחתיה, מדוע לא יאמצו אצ הטכנולודגיות החדישות תייצרו לנו כתרים מחרסינה וללא מתכת בכלל ? תודה על התיחסותך!
 
צודק הרופא שלך

עיקר הסכנות במתכות הלא אצילות הן לטכנאי השיניים. יש מקרים שמומלץ דווקא לבצע את השיחזור עם מתכת לא אצילה היות והיא בעלת משקל סגולי נמוך יותר והחוזק שלה הוא גבוה יותר. וזה לשיקולו של הרופא.
 
למעלה