פעם ראשונה פה: ושאלה לי

TheFinalCut

New member
תשובה

פעמיים ביקשתי שטענות כגון "מאמר שבוחר להציג מחקרים שהתוצאות שלהם לא ממש אומרות את מה שהוא טוען" יהיו מבוססות. אך ההכפשה המשיכה מבלי שתהיה לה בסיס, ועוד בליווי טענות של חוסר יושר. אתה מניח שהטיעון של PCRM שגוי, כיוון שאינו מסתדר עם תפיסת עולמך, ובמקום לבסס את הטענה בעצמך בטרם טענת אותה, אתה שולח אותי לברר את הדברים לאחר מעשה? ניחא. לפיסקה שציטטת בהודעתך קודמת פיסקה המבססת אותה, בליווי ארבעה מראי מקום. בוא נראה מה יש בהם ונברר (אולי אחת ולתמיד?) אם PCRM הינם הסלפנים חסרי היושר שאתה חושב, או שהם ראויים להתייחסות רצינית וחיובית יותר. לטיעון הבא, מצורפים שני מראי מקום (4 ו-5 בדף המקורי): Several studies of teenagers have found that their adult bone health is related to their physical activity level earlier in life, but not to the amount of milk or calcium they consumed. במקור הראשון (שהינו נגיש חינם ברשת), מצאו כי יש קשר מובהק מאוד (p=0.0001) בין התעמלות לבין צבירת מסה ובריאות העצם, אולם כי אין קשר מובהק (p=0.35) בין צריכה מוגברת של סידן לבין בריאות עצם מוגברת. אוכלוסיית המבחן היתה 81 נערות בגיל 12-18 (אוכלוסיה לא ענקית, אבל סבירה בהחלט). יתר על כן, במבוא למאמר הזה, הכותבים מציינים כי: To date, there is no convincing evidence that calcium intake above 900 mg/day results in significant long-term increases in peak bone mass. לטענה הזו מצורפים 7 מראי מקום. אחד מהם (מקור 13 במאמר הזה) מתייחס ספציפית לצריכת חלב כמקור לסידן. את מראה המקום השני (5) מהדף של PCRM לא הצלחתי לאתר, אולם לדעתי המקור הראשון (4, לעיל) ומראי המקום שמצוינים בו מוכיחים את הטענה הזו (לא בדקתי את 7 המקורות, אבל אני מניח שלמאמר בעיתון Pediatrics תהיה מוכן להאמין?). הטענה הבאה של PCRM, המתייחסת למקור ספציפי (19 בדף המקורי), הינה ש: Milk consumption is apparently no help later in life either. In a 12-year Harvard study of 78,000 women, those who got the most calcium from dairy products received no benefit and actually broke more bones than the women who got little or no calcium from dairy. הגישה למקור זה אינה חופשית, אולם אפשר לגשת לתקציר שלו. מקריאת התקציר, נראה שהחטא היחיד של PCRM בהשוואה למקור הוא שהם עיגלו את גודל אוכלוסיית המבחן כלפי מעלה (רשמו 78 אלף במקום 77,761). במפורש כתוב כי לא נמצא קשר בין צריכת חלב או סידן ממקורות מזון לבין סיכון מופחת לשבר בעצם. אולם דווקא יש קשר בין צריכת חלב לסיכון מוגבר לשבר. נשים ששתו 2 כוסות חלב ביום ומעלה היו בסיכון מוגבר לשבר בירך ולשבר באמת היד. מסקנת החוקרים בסיכום התקציר היא: These data do not support the hypothesis that higher consumption of milk or other food sources of calcium by adult women protects against hip or forearm fractures. שוב, נראה ש-PCRM דייקו והיו נאמנים למקור. נעבור לטיעון הבא, המגובה במקור אחד (מס' 20 בדף המקורי): Similarly, a 1994 study of elderly men and women in Sydney, Australia, showed that those who consumed the most dairy products had double the hip fracture rate of those who consumed the least. שוב, הטקסט המלא של המאמר אינו נגיש בצורה חופשית ברשת, אבל יש גישה לתקציר. המחקר נערך ב-416 נבדקים, שזו אוכלוסיה בגודל נאה למדי. בתקציר, בולט המשפט הבא: Consumption of dairy products, particularly at age 20 years, was associated with an increased risk of hip fracture in old age. נתרגם למי שמתקשה לעקוב: צריכת מוצרי חלב, בעיקר בגיל 20, מקושרת לסיכון מוגבר לשבר בירך בגיל מבוגר. המשפט הבא בתקציר חשוב במיוחד: Multivariate adjusted odds ratios for quintiles of dairy product consumption at age 20 years were 1.0 (lowest quintile), 0.8, 1.8, 3.4, 2.9 (highest quintile). כמה מוזר, בדיוק מה שאמרו PCRM (רק בשפה קצת יותר מדעית). אם נסכם את המקורות בקצרה, אז אין ראיות לכך שצריכת חלב מועילה לבריאות העצם אצל צעירים, אך יש ראיות לכך שצריכת חלב פוגעת בבריאות העצם בבוגרים ומבוגרים. אני חושב שזהו ביסוס לא-רע בכלל למשפט שציטטת בהודעה הקודמת, בהנחה שאתה מוכן להאמין לחוקרים שערכו את המחקרים הללו ולפרשנות שלהם לתוצאות של עצמם.
 

אלי ו.

New member
כמה מוזר שהפסקת לקרוא

במחקר האחרון את ההסתייגות: Some of the results of this study were unanticipated and may be due to chance or bias. If confirmed by other studies, these results would challenge some current approaches to hip fracture prevention. היות ומאז פורסם אותו מחקר עד לפרסום המאמר, היו מחקרים רבים שסתרו את המידע הזה צריך להיות אדם לא ישר כדי להסתמך על המחקר הזה. מה ששאר המחקרים מראים זה שלא תמיד יש קשר בין צריכת הסידן, לאו דוקא מחלב, לאוסטאופרוסיס ושישנם משתנים אחרים שמשפיעים על איבוד עצם. מה שה PCRM עושה זה ליצור מצג שוא כאילו מקורות צמחיים לסידן ימנעו איבוד עצם בעוד מוצרי חלב לא יעשו כך. כך נראה מאמר מגוייס ולא מאמר אמין. הגישה שלך קצת מוזרה, בהגנתך על עמדת ה PCRM "לאזן את התמונה" אתה מאפשר להציג חלק קטן מאוד של המחקרים בנושא, להתעלם מכל השאר וגם אז להתעלם מהסתיגויות החוקרים מהממצאים שלהם. כפי שכתבתי, אין הרבה בסיס לדיון הזה.
 

TheFinalCut

New member
בסיס

שני המחקרים האחרונים מראים בפירוש ובבירור שיש קשר בין צריכת חלב לירידה בבריאות העצם, וכך גם מצויין במפורש במחקרים עצמם. העובדה שהמחקר האחרון אינו מהווה הוכחה חד-משמעית לכל המסקנות המתבקשות מתוצאותיו, אינו הופך את כל מי שנעזר בנתונים שלו לנוכל. אם נלך בגישה הזו, נאלץ להאשים בנוכלות את כל מי שציטט את המחקר הזה, וזה כולל 17 קבוצות של חוקרים. אני לא מבין איך אתה מרשה לעצמך להחליט ש"מאז פורסם אותו מחקר עד לפרסום המאמר, היו מחקרים רבים שסתרו את המידע הזה". עשית סקירת ספרות? ניתחת את הנתונים של כל המחקרים בנושא וחיברת אותם לאנליזה כללית שעל גבה אתה משחרר בביטחון כה רב את ההצהרה שהאמת מנוגדת לתמונה המוצגת בדפים של PCRM? או שמא אתה פשוט מניח שזה המקרה? בחיפוש של 5 דקות, מצאתי שלושה מאמרים סוקרים מהעת האחרונה, שאכן בדקו את הספרות וניסו לבדוק את המגמות הכלליות. הראשון, שפורסם בשנת 2000, מציע כי צריכת חלב ומוצרי חלב תורמת לבריאות העצם. השני, שגם הוא פורסם בשנת 2000, טוען כי לפי רוב המחקרים שנסקרו, צריכת מוצרי חלב אינה תורמת בצורה מובקהת לבריאות העצם, וכי במקרים מסוימים היא אף פוגעת בבריאות העצם. השלישי, שפורסם ב-2005, גם הוא טוען כי רוב הראיות מעידות על כך שצריכת חלב ומוצרי חלב אינה תורמת לבריאות העצם. עכשיו, בטח תשים לב שהמאמר הזה פורסם בעיקר ע"י חוקרים מתוך PCRM. לפני שאתה מוחק אותו בצורה מיידית, נציין שזהו מאמר מדעי, שעבר בקרת עמיתים ופורסם בעיתון בינלאומי מכובד, Pediatrics. כלומר, החוקרים לא יכולים לפרסם מה שבא להם ולהמציא או לסלף את הראיות; המחקר שלהם נבדק ע"י מספר מומחים ואם אינו מהימן או איכותי מספיק, הוא נפסל לפרסום. אם כבר יש משהו חשוד בכל הסיפור הזה, זה שהמהימנות של PCRM מספקת בשביל עורכים של כתבי עת בינלאומיים, אבל לא בשביל כותבים בפורום הזה. פירושים מסולפים ומחקרים לא מהימנים הם לרוב נחלת התעשייה, שלא בוחלת בבדיקת אנשים המצויים בתת-תזונה במדינות הסובלות מרעב, שלא במפתיע מצב הסידן שלהם משתפר עם צריכת חלב ומוצרי חלב (שכן הם אינם צורכים כמעט כל מקור סידן אחר). אם אתה ממש מתעקש, אני אמצא כמה דוגמאות (רפרנסים) למקרה הזה, או שאני אעזר בטקטיקה שלך ואשלח אותך לחפש אותם
 

netep

New member
אגב אינטרסנטים

אם כבר מחפשים "מדענים" בשירות התעשייה, אז כדאי לעשות חיפוש בגוגל על מחבר הסקירה המדעית לכאורה, הראשונה שנתת, שמצאה "אפקט מועיל" לחלב ומוצריו. הנה לינק לדוגמא למתעצלים: http://www.nationaldairycouncil.org/NationalDairyCouncil/Health/ThreeADay/bioRHeaney.htm ולמי שחושב שזה יוצא מן הכלל שלא מעיד על הכלל- שיחשוב שנית. צריך להבין שזה ממש לא מקרה מפתיע ויוצא דופן של "חוקרים בשירות תעשיית החלב." אבל כנראה שהרבה יותר קל ללכלך על ארגון ללא מטרות רווח כמו pcrm. ארגון שמראה לך את העובדות, וגורם לך לתהות האם התפריט הכ"כ טעים שלך לא ממש בריא ומזין כמו שתעשיות המזון מן החי גרמו לך להאמין.
 

TheFinalCut

New member
רק הערה

המידע שצירפת חשוב ובהחלט מעניין, אולם יש לציין שרוברט היניי (Heaney), שערך את הסקירה הראשונה שציינתי הוא אכן מדען (ולא "מדען") וממה שראיתי אפילו נחשב למומחה בתחומו. כמו כן, הסקירה שערך אכן מעידה כי לצריכת מוצרי חלב אפקט חיובי על בריאות העצם. אך העובדה שפורסם באותה השנה מחקר שמסקנותיו שונות מאוד (הקישור השני), מראה שיש חופש לא קטן בניתוח ובפרשנות האפשרית של התוצאות, כיוון שבשתי הסקירות נותחו אותם המחקרים. המחקר הסוקר העדכני ביותר שמצאתי (הקישור השלישי) מחזק יותר את השני ואף הולך רחוק מכך במסקנותיו. בכל מקרה, המטרה שלי היתה להראות ש-PCRM בהחלט אינם צועדים על קרקע רעועה עם ההצהרות שכל כך זעזעו את אלי, וכי הגיע הזמן לקבור את הסלידה מהארגון החשוב הזה, שהרוב המוחלט של הביקורת כלפיו בלתי מבוססת, בלתי מוצדקת ולמעשה אינה אלא רפש שמקורו בגורמי אינטרסים מן התעשיה.
 

אלי ו.

New member
על מה הויכוח?

אני יצאתי נגד הטענה שה PCRM מכריז שחלב כנראה מזיק לבריאות העצם והנה בסקירת מחקרים שמדענים מה PCRM מפרסמים ב Pediatric הם אינם מוצאים ראיות לכך וטוענים בדיוק כמוני ולא כמו המאמר שפרסמו באתר שלהם. הטענה שלי מראש היתה שהקשר בין צריכת סידן (מכל מקור) לבריאות העצם אינו ישיר. הטענה של המאמר ב PCRM היתה "צרכו סידן מן הצומח אבל לא ממוצרי חלב", טענה שאני אמרתי שהיא הטעיה. והנה הודות לך, אני מוצא שבפרסום מחוץ לאתר שלהם הם חוזרים בהם מההטעיה, עכשיו כל שאפשר יהיה לבקש מהם הוא תיקון של המאמר באתר שלהם. ועוד משהו קטן, אי אפשר לרקוד על שתי החתונות, אתה לא יכול מצד אחד לטעון שמחקרים גרועים מתפרסמים (מה שנכון) ומצד שני לטעון שה PCRM הם אמינים, עובדה שמפרסמים את הסקירה שלהם.
 

TheFinalCut

New member
כנראה שיש כאן אי הבנה (נעבור שוב)

PCRM מעולם לא טענו בדף המקורי שחלב מזיק לבריאות העצם בצעירים וילדים, אלא שאינו תורם לבריאות העצם בגילאים אלו. המאמר הסוקר שלהם שפורסם ב-Pediatrics תומך ומראה בדיוק את זה (ואינו מתייחס כלל לגילאים מבוגרים יותר). את הטענה כי צריכת מוצרי חלב עשויה לפגוע בבריאות העצם בבוגרים ומבוגרים, ביססו בדפם על שני המחקרים שדנו בהם בעבר. והנה המאמר הסוקר השני באמת מראה כי לפחות במקרים מסוימים (5% מהמחקרים בעלי הראיות הבינוניות, ו-14% מהמחקרים בעלי הראיות החזקות) צריכת חלב יכולה לפגוע בבריאות העצם. לפיכך, הטענה של PCRM, "צרכו סידן מן הצומח אבל לא ממוצרי חלב" רחוקה מאוד מלהיות ההטעיה הבלתי מבוססת שטענת בהתחלה. זו אולי פרשנות חריפה, אבל לא בלתי-הגיונית ולא בלתי-מבוססת, של הנתונים הקיימים. כמו כן, יש להזכיר כי ההמלצה של PCRM להמנע ממוצרי חלב מוּנעת גם משיקולים בריאותיים אחרים (המוזכרים אף הם בדף המקורי), כלומר מבעיות בריאות אחרות המקושרות לצריכת מוצרי חלב ולא רק מנושא בריאות העצם. לגבי ריקודים וחתונות; אכן, מחקרים גרועים מתפרסמים ואף לעיתים קרובות. אני אכן מודה שהטיעון שלי כי המחקרים של PCRM מתפרסמים אינו בדיוק מוחץ, או מסוגל להדוף ביקורת, אבל לא לכך הוא נועד ממילא. הזכרתי את העובדה הזו כדי להראות שהארגון מקובל היטב בקהיליה המדעית, וכי הטיעונים שהוא טוען על גבי דפיו מבוססים ומתפרסמים בספרות המקצועית, ולא רק בדמיון הפורה של חבריו. ואני חושב שזו בהחלט נקודה רלוונטית, כדי למוסס את היחס החשדן והמזלזל לו זכו הארגון הזה ופרסומיו בפורום עד עתה.
 

אלי ו.

New member
הממ...

These findings indicate that despite the amount of calcium in dairy products, other dairy compounds accelerate calcium loss
 

hal767a

New member
אי אכילת בשר זה יתרון, לא חיסרון

הרפואה הטבעונית הוכיחה כבר לפני שנים רבות את הנזק שבאכילת בשר. כך שבהבט הבריאותי אין בעיה בזאת. אינני יכול להצביע על הסיבה, במקרה זה, שהביא אותה למצב של דחיית טעם הבשר. יחד עם זאת, מניסיון, התופעה אינה נדירה. המלצתי, לכבד את רצונה ולא לכפות עליה לאכול בשר בניגוד לרצונה. יש לכך השפעות שליליות בכיוון המנטלי ועל מערכת היחסים שבין הורים וילדים. הדאגה הלגיטימית של הורה לילדו, מובנת. לכן ממליץ לך לפנות ביחד עם הבת למומחה בתחום התזונה הצמחונית, לצורך קבלת יעוץ בתזונה צמחונית נכונה. תזונה כזאת עונה על כל הדרישות התזונתיות של הגוף ותורמת לבריאותו.
 
תגיד אחי

מישהו אמר בפורום טבעונות שיצחק בן אורי התעוור, זה נכון או שזו סתם שמועה?
 

hal767a

New member
לצערי, זה נכון

עקב תאונה בחצר ביתו, הוא נחבל בראשו, ולאחר זמן קצר החל תהליך של אובדן ראיה. בעיין אחת הוא רואה מעט.
 

hal767

New member
יצחק בן אורי

צמחוני/ טבעוני ותיק שהתמחה בריפוי טבעוני, רפואה ללא תרופות, כתב ספרים בנושאים תזונה וריפוי טבעי, מרצה ומלמד. הוא הגיע לזאת בצעירותו עקב מחלות כרוניות שהפכו אותו לנכה מוגבל בתנועה, והוכיח שבאמצעות הטבעונות הוא ריפא את עצמו. כעבור כמה שנים רץ פעמיים מרתון בתחרויות בישראל. הוא התמחה במדעים שונים הקשורים לנושא הרפואה, וגישתו מדעית לנושא הבריאות, מלבד הגישה האידיולוגית. הוא מתלמידיו של ד"ר הרברט שלטון, אצלו למד והתרפא. רופא בנשמתו שאוהב לעזור לאנשים.
 
למעלה