שאלה על מקור החשיבות והחגיגיות של כבדי עוף אצל אשכנזים

אני רואה זאת בעיקר אצל הונגרים אבל גם אצל יוצאי פולין ועוד. פחות אצל הייקים. כבד קצוץ או כבדי עוף בסגנון אחר, נחשבים כמנת חובה לפתיחת ארוחות חג ושבת וגם כשמגיעים אורחים חשובים. מעבר לערך התזונתי (פעם לא חשבו על הכולסטרול אלא על הברזל והמינרלים האחרים), זה נחשב למששהו חגיגי, מכובד ומכבד. אשמח לדעת איך ולמה נוצר המעמד הזה של כבדי עוף. תודה.
 

חנהפ

Active member
אני רואה זאת בעיקר אצל הונגרים אבל גם אצל יוצאי פולין ועוד. פחות אצל הייקים. כבד קצוץ או כבדי עוף בסגנון אחר, נחשבים כמנת חובה לפתיחת ארוחות חג ושבת וגם כשמגיעים אורחים חשובים. מעבר לערך התזונתי (פעם לא חשבו על הכולסטרול אלא על הברזל והמינרלים האחרים), זה נחשב למששהו חגיגי, מכובד ומכבד. אשמח לדעת איך ולמה נוצר המעמד הזה של כבדי עוף. תודה.
אני יכולה רק לנחש... כבדי עוף חלק זול בתרנגולת.. יחד עם המחשבה שזה בריא כי יש בזה הרבה ברזל, אמא שלי באמת היתה מכניסה כבד קצוץ לכל סלט ביצים בשבת בצהריים (אמרו שלא אומרים איכס על אוכל אז לא אכתוב, אבל בבטח הבנתם)
 
אני יכולה רק לנחש... כבדי עוף חלק זול בתרנגולת.. יחד עם המחשבה שזה בריא כי יש בזה הרבה ברזל, אמא שלי באמת היתה מכניסה כבד קצוץ לכל סלט ביצים בשבת בצהריים (אמרו שלא אומרים איכס על אוכל אז לא אכתוב, אבל בבטח הבנתם)
חחח אני דווקא מאד אהבתי ואוהבת עד היום, כבד קצוץ. לדעתי התוספת של ביצים ובצל נועדה "למתוח" את המנה. אמנם היום כבדי עוף זולים יחסית, אך בילדותי היו יקרים מאד וקנו אותם רק לאנשים חלשים וחולים.
 

לאה סי

Active member
אנחנו אוכלים מידי בד"כ ביצים עם בצל בשבת (כשהילדים והנכדים אינם) ומוסיפים לפעמים גם כבד. האמת היא, שאני נוהגת כך מפני שכך נהגו אצלנו-בעיקר ביצים עם בצל, כי כבד, כאמור לעיל, היה יקר. למעשה אוכלים ביצים עם בצל לאחר הדגים, כדי להפריד בין הדגים לבין הבשר, אבל אנחנו מלכתחילה מקפידים לשטוף את הפה בקוניאק אחרי הדגים, אז אין לנו בעיה...
ראיתי תשובה יפה לגבי הכבד: במסכת חולין כתוב: "אדהכי אשכח ההוא כבדא" -ההוא נהג לאכול כבד- ורש"י מפרש שם: "יום השבת היה". ומביא הכה"ח, שלפי האר"י יש להיזהר מלאכול כבד משום שכחה, ואולי יש לומר שכל זה בימות החול ששולט השכחה, מה שאין כן בשבת שהוא מבטל את בהשכחה, ומזה הטעם נהגו לאכול כבד (שלחן שבת אבני חיים עמוד רעג)
 
אנחנו אוכלים מידי בד"כ ביצים עם בצל בשבת (כשהילדים והנכדים אינם) ומוסיפים לפעמים גם כבד. האמת היא, שאני נוהגת כך מפני שכך נהגו אצלנו-בעיקר ביצים עם בצל, כי כבד, כאמור לעיל, היה יקר. למעשה אוכלים ביצים עם בצל לאחר הדגים, כדי להפריד בין הדגים לבין הבשר, אבל אנחנו מלכתחילה מקפידים לשטוף את הפה בקוניאק אחרי הדגים, אז אין לנו בעיה...
ראיתי תשובה יפה לגבי הכבד: במסכת חולין כתוב: "אדהכי אשכח ההוא כבדא" -ההוא נהג לאכול כבד- ורש"י מפרש שם: "יום השבת היה". ומביא הכה"ח, שלפי האר"י יש להיזהר מלאכול כבד משום שכחה, ואולי יש לומר שכל זה בימות החול ששולט השכחה, מה שאין כן בשבת שהוא מבטל את בהשכחה, ומזה הטעם נהגו לאכול כבד (שלחן שבת אבני חיים עמוד רעג)
תודה רבה. אהבתי בעיקר את המנהג המפריד בין דגים לבין המשך הסעודה ...
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
אנחנו אוכלים מידי בד"כ ביצים עם בצל בשבת (כשהילדים והנכדים אינם) ומוסיפים לפעמים גם כבד. האמת היא, שאני נוהגת כך מפני שכך נהגו אצלנו-בעיקר ביצים עם בצל, כי כבד, כאמור לעיל, היה יקר. למעשה אוכלים ביצים עם בצל לאחר הדגים, כדי להפריד בין הדגים לבין הבשר, אבל אנחנו מלכתחילה מקפידים לשטוף את הפה בקוניאק אחרי הדגים, אז אין לנו בעיה...
ראיתי תשובה יפה לגבי הכבד: במסכת חולין כתוב: "אדהכי אשכח ההוא כבדא" -ההוא נהג לאכול כבד- ורש"י מפרש שם: "יום השבת היה". ומביא הכה"ח, שלפי האר"י יש להיזהר מלאכול כבד משום שכחה, ואולי יש לומר שכל זה בימות החול ששולט השכחה, מה שאין כן בשבת שהוא מבטל את בהשכחה, ומזה הטעם נהגו לאכול כבד (שלחן שבת אבני חיים עמוד רעג)
נכון, הכבד במנת הביצים עם בצל היה שמור לשבתות מיוחדות למיטב זכרוני- סוכות, פסח.
 

michalgad

Active member
לדעתי כי זה היה יחסית זול ונחשב בריא בגלל הברזל וגם בניגוד לחנה גם מאד טעים.׳אמא שלי היתה מכינה לי כבד מטוגן עם בצל על פירה וזה היה תענוג שלא מהעולם הזה.
דוקא פה קשה להשיג כבד טרי ולמי יש כח להכשיר אותו , אז כמעט לא יוצא לי לאכול , מה גם שהחבר׳ה יתעלפו אם אכין כבד…
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
לדעתי כי זה היה יחסית זול ונחשב בריא בגלל הברזל וגם בניגוד לחנה גם מאד טעים.׳אמא שלי היתה מכינה לי כבד מטוגן עם בצל על פירה וזה היה תענוג שלא מהעולם הזה.
דוקא פה קשה להשיג כבד טרי ולמי יש כח להכשיר אותו , אז כמעט לא יוצא לי לאכול , מה גם שהחבר׳ה יתעלפו אם אכין כבד…
נכון, כשגרנו אצלכם כמעט ולא הכנתי כבד כי לא מצאתי מוכשר.
 
למעלה