40 שנה ל"מהמטבח באהבה" של רות סירקיס-מה המתכון האהוב עליכם

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
40 שנה ל"מהמטבח באהבה" של רות סירקיס-מה המתכון האהוב עליכם

מהספר?

אי אפשר לפספס את החגיגות התקשורתיות לרגל המאורע (רות סירקיס צפויה אף לקבל את התואר "יקירת תל אביב").

את מהמטבח באהבה ידעתי כמעט בעל פה וכמוני רבים נוספים.

שרשרו נא את המתכונים האהובים עליכם מהספר.
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
לזניה חלבית/רות סרקיס, מהמטבח באהבה

עפ"י רות סיריקס, בשינויים קלים שלי. כדאי להציץ בהערות - טיפ לחיסכון בזמן וגם שידרוגים.

לזניה/לפי רות סירקיס "מהמטבח באהבה"

רכיבים:
דפי לזניה ללא בישול מוקדם
2 קוטג’ 9%
גבינה צהובה /מוצרלה מגוררת (כמות - בהתאם לאהוב אצלכם בית)
3 רסק עגבניות*
2 ביצים
2 שיני שום כתושות
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל
1 כפית אורגנו
1/4 כוס פטרוזליה קצוץ
גיוונים**

אופן הכנה:
1. להכין תערובת קוטג’: לערבב קוטג’ עם ביצים ופטרוזליה + מלח ופלפל.
2. להכין רוטב עגבניות: רסק עגבניות מים שום מלח אורגנו.
3. הרכבת הלזניה : שליש איטריות לזניה, חצי תערובת קוטג’, שליש רוטב עגבניות, שליש גבינה צהובה וחוזר חלילה, מסיימים באיטריות+רוטב עגבניות+גבנ"צ.
4. אופים כחצי שעה בחום בינוני גבוה.

הערות חני ס.:
*כשלחוצה בזמן משתמשת ברוטב פסטה מוכן וקנוי.
**גיוונים:
1. אופה פסוסות חצילים ושמה בין רוטב העגבניות לגבנ"צ.
2. מוסיפה פטריות חתוכות לרסק העגבניות.
3. מוסיפה חב' תרד קצוץ קפוא לתערובת הקוטג'.
 

rinatpol

New member
מתכון מוצלח ביותר מככב אצלנו.

לפעמים אני מגוונת בגבינות, לאו דווקא קוטג'.
 

אמרלדה

Active member
ראשית, הדבר החשוב ביותר הוא שהספר הזה לימד אותי לבשל

מאדם שלא יודע להכין חביתה, הוא הפך אותי לבשלנית.
ואני לא יכולה להצביע במיוחד על מתכון אחד, אבל הספר מונח לפני - מלא הערות בעיפרון,
מוכתם, כריכתו מתפרקת - אין ספק שהוא ספר הבישול המשומש ביותר שיש בספרייתי ולעתים
חוזרת אליו גם עכשיו לחפש משהו. אפילו ציטטתי לאורני את התיאור של המתכון שלה בעל פה,
בדרך למפגש.
&nbsp
מצד שני, אין לי מתכון אהוב או קבוע שלקחתי משם. אציין ככלל את המושג "סלטים מורכבים" ואת מהותו. הוא מלווה אותי עד היום, ואנחנו אוכלים הרבה מאוד סלטים שמכילים חלבונים ו/או פחמימות כארוחת ערב משביעה, בעיקר בקיץ.
&nbsp
למדתי ממנו לבשל, בעיקר את מנות הבשר הקלאסיות: צלי קדירה, רגו ביין, רוסטביף, קרבונד וגולש.
&nbsp
היום אנחנו אוכלים אחרת. אז אני גם לא יכולה להצביע על מתכונים רבים שהולכים אתי מאז ועד היום. מה שבטוח, זו היתה המתנה היפה והשימושית ביותר שקיבלתי לחתונה שלי, והייתי מאושרת בה שנים רבות.
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
עוף בנוסח ים תיכוני /רות סירקיס, הביאהלאה סי

עוף בנוסח ים תיכוני רות סירקיס מעולה. / לאה ס.

רות סירקיס מ"מהמטבח באהבה", עדיין אחד מהמתכונים שמעולם לא איכזב ותמיד מלקקים את השפתיים ואת האצבעות.

1 עוף (במשקל 11/2 ק"ג)
כפית וחצי מלח
1 כפית פפריקה
רבע כפית פלפל
2 כפות שמן
1 בצל בינוני
1 פלפל ירוק
4 גבעולי סלרי
1 שן שום
1 קופסא קטנה של רסק עגבניות

מחלקים את העוף למנות הגשה. מערבבים כפית אחת מלח עם פפריקה ופלפל ומורחים היטב את חלקי העוף.
מחממים שמן במחבת גדולהאו בסיר רחב ושטוח. מטגנים את חלקי העוף מכל צדדיהם.
פורסים את הבצל לפרוסות, חותכים את הפלפל והסלרי לחתיכות בינוניותוקוצצים את השום. מוסיפים הכל לסיר.
מערבבים את רסק העגבניות עם כמות שווה של מים (אפשר קצת יותר-לאה) ועם שאר המלח. יוצקים מעל לעוף והירקות.
מביאים לרתיחה. מקטינים את האש כך שתיווצר ותישמר רתיחה איטית אך מתמדת. מבשלים 25 דקות(אני מבשלת המון זמן). טועמים ומוסיפים פלפל ומלח לפי הטעם.
 

חנהפ

Active member
איזו נוסטלגיה

יש לי את הספר, לצד עשרות ספרים נוספים. הלכתי לדפדף בו לראות מה אני זוכרת ממנו...אז מרק קרופניק...עוף שלם בתנור כיכב אצלנו בארוחות שבת רבות,עוף ביין, פריקסה עוף וכופתאות שהילדים נהנו ממנו,
פילאף ותפו"א בנוסח דוכסית ועוד ועוד
 
אני לקחתי ממנה את המילה "פטרוזיליון"

האמת שאני קצת "צעירה" לספר הזה ודווקא ילדים מבשלים כיכב אצלי.אבל היא בהחלט אייקון
 

yela

New member
סיפרה שהבישול לילדים יצא בצמוד לספר הראשון וגם סיפרה

שההוצאה לאור שאיתה עבדה נוהלה ע"י 3 גברים והם אמרו לה שאף אמא לא תסכים שילד ייכנס למטבח.... דחו אותה שוב ושוב והיא התעקשה להוציא.
היו ימים !
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
שכחתי שילדים מבשלים גם יצא אז - שם פגשתי לראשונה "משה בתיבה"

ביצה בקן וקונוסים נהדרים מקוקוס ושוקולד.
 

yela

New member
ואפרופו מונחים של אז.... פטרוסלינון, מיונית ועוד

אין לי ספרים שלה, אבל קיבלתי פעם את המתכון שלה לרוטב טרטר שנראה קצת אחרת בימינו :

רוטב טרטר שמתאים למנות דגים מטוגנות :
הוסיפי לכוס מיונית
1 מלפפון כבוש קצוץ דק,
2 כפיות עירית קצוצה דק,
2 כפיות פטרוסלינון קצוץ דק,
2 כפיות שמיר,
1 כף חרדל.
בחשי היטב.

היא פורצת דרך אמיתית בתחום ואולי זכאית להדליק משואה, לפני רבים אחרים שברשימה.
שתזכה להרבה שנים טובות והמשך יצירה!
 

michalgad1

New member
אצל אימי ז"ל זה עשה מהפיכה במיטבח

עד אז האוכל היה חדגוני ממה שזכרה מסיביר....
אני זוכרת שהיא הכינה את סלט החצילים בתחמיץ מהספר ולא הפסיקה להתענג על הטעמים. גם עוגת התפוחים עם פרורים כיכבה אצלינו כל מוצאי יום כיפור ועוד ועוד.
 

אמרלדה

Active member
היית בשנים האלה בארץ? הספר יצא לאור ב-1975

והפך מיד ללהיט.
&nbsp
הוא גם יצא בתקופה שהיו ספרי בישול ממש מעטים בעברית, והוא גם דיבר בשפה
שמובנת לכל מי שלקח אותו ליד. לא היית צריכה להיות בשלנית כדי להפוך לבשלנית.
לכן קנו אותו מאות אלפים...
&nbsp
עניין של מועד. איפה היית אז ובתחילת שנות ה-80?
&nbsp
 

shira1960

Active member
עלינו לארץ בשנת 1970. לא היו לנו ספרי בישול בעברית בכלל

אמא שלי ז"ל יכלה לקרוא ולדבר עברית אבל ברמה של עולה חדשה. לא היו לנו בבית עיתונים בעברית למשל (האמת שעד היום אני מעדיפה לקרוא באנגלית ולא בעברית)

אני למדתי לבשל מספר שנקרא the settlement cookbook- שהיה ספר קלאסי ומאוד ישן וממש לימד איך לבשל ולאפות, איך לחסוך כסף במטבח, איך לערוך שולחן ועוד. לצערי הספר התפרק לפני הרבה שנים... (אפשר לראות את הספר , וספרים דומים מהתקופה, בלינק המצ"ב)
http://digital.lib.msu.edu/projects/cookbooks/html/books/book_52.cfm
 

yela

New member
שירה, לא קראת מה כתבתי אחה"צ?

אין לי או לאמא שלי, אף ספר שלה כי אז כבר היו לנו בבית ספרים אחרים ובאמת שלא היה צורך בספר הזה שלא ממש חידש.
אמא שלי בישלה מצויין ממה שלמה מאימה, דודותיה, והמשפחה של אבי. בנוסף, היו לה 2 ספרים ישראלים ישנים משנות השישים ובסוף שנות השישים או ממש 1970, קנתה את הסדרה המופלאה של אוכל מהעולם "מתכונים של טיים-לייף" (3 כרכים שמדי פעם היא משתמשת בהם ואני לעיתים חוזרת למשהו מהם).
ומעבר לכל זה, אמא נהגה לגזור את המתכונים מהעתון היומי ואספה מתכונים שקיבלה בעבודה מאחרים.... כך שהיתה הצפה ומתכונים חדשים כל הזמן.
 
גם לי היו שלושת הספרים של טיים לייף אבל אותם, בניגוד לספריה

של סירקיס, לא שמרתי. העברתי הלאה. לא הרגשתי שהם מתאימים למטבח הישראלי, מהרבה בחינות
גם אימא שלי בישלה מצוין ובכל זאת הספרים של סירקיס היו בשבילי חידוש גדול מהרבה בחינות ותרמו לי המון
 

נועם@בת

New member
קיבלתי אותו מאמא שלי כשנישאתי

הוא עדיין מבריק וכמעט חדש. מידי פעם אני מציצה בו כשאני רוצה להזכר כמה זמן מבשלים משהו.
&nbsp
בתיה
~שהולכת להתבייש בפינה~
 
גם אותי זה מחזיר הרבה שנים לאחור. היכרתי את מתכוניה של

סירקיס כבר כשהתגוררתי במעונות הסטודנטים וקראתי מתכונים שלה בירחון את. זה היה בראשית שנות השבעים של המאה הקודמת
ואף סיפרתי על כך כאן בפורום לאחר שהבאתי מתכון נפלא שלה, קרבונד (צלי בקר בבירה), למפגש.
כאשר הספר יצא לאור כבר גרתי בדירת רווקות עם שתי חברות שהיו שכנות שלי במעונות הסטודנטים ואחת מאתנו קיבלה
את הספר במתנה ממישהו. שלושתנו השתמשנו בו הרבה מאד, הכנו את הממולאים שלה, כמה מתכוני דגים, עוגות, ועד היום
אני זוכרת שאחי פעם בא לבקר וראה את אחת השותפות מבשלת. שאל אותה מה היא מכינה והיא אמרה רגע, הלכה לעיין
בספר ואמרה: צלי קדרה מפואר.
גם צ'ילי קון קרנה היה מאד פופולרי בדירה שלנו, והשתמשנו להכנתו בשעועית משומרת, כמו שכתוב במתכון.
כעבור שנים אחדות קיבלתי את הספר במתנה לרגל נישואי וזה מה שכתוב בהקדשה: עקרת בית טרייה! אחת הדרכים אל לבו
של הגבר שלך היא - דרך קיבתו! (כל הסימנים והמקפים וכו' מופיעים כך במקור). ברכות מקרב לב לשניכם וכו' וכו'.
הספר מרופט ובלוי ומלא תוספות שלי בכתב יד - מתכונים שהוספתי, הערות שלי לגבי מתכון זה או אחר ועוד. ספר מאד
שימושי, כמו גם אחיו שבא אחריו - מהמטבח בהנאה.
ממש לא מזמן שלח לי בני הבכור בקשה למתכון שנהגתי להכין בילדותו ועכשיו נזכר ורצה להכין.

באופן כללי הספר הזה פתח בפני עולם קולינרי חדש ושונה מכל מה שהיכרתי בבית אמי ונראה לי שעשה כך
עבור הרבה נשים (כן, נשים היו אלה שבישלו באותם ימים) מאותה תקופה.
 
למעלה