Just to get you started:

Lu Tze

New member
Just to get you started:

מה דעתכם על הטענה שהמהירות היחסית בין שני קרני אור שמתרחקות זו מזו אינה גדולה ממהירות האור. כיצד הדבר מסתדר עם ההגיון הישיר, ומה הקשר בין התופעה לשינוי באורך הגל של האור הנצפה על ידי צופה שמתרחק במהירות גדולה ממהירות האור.
 
דעתי הלא-מלומדת:

אני אצהיר בזאת שאין לי שום ידע רשמי באחד המדעים, אין לי תואר ולא נקודות אקדמאיות, אך כן יש לי ידע במספר תחומים, שנרכש לאורך זמן. בהתאם לנ"ל - אני משתמש בהיגיון שלי לא מעט (וגם באינטואיציה, אבל זה עניין אחר) ולפיכך תשובותי לא באות עם "אחריות מדעית" ["רשמית"]. דעתי היא שהמהירות הזו דווקא תהיה גדולה ממהירות האור (פי שניים ממהירות האור), ואשמח אם מישהו ינסה ואף יצליח להראות לי אחרת בדרך של ניסוי או תיאוריה (הבעיה היא מקור השאלה). עניין אורך הגל נוגע, למיטב זכרוני, ל"אפקט דופלר" - כשגל מתקרב לאובייקט, תדירותו נראית גבוהה ביחס לאובייקט, משום הגלים המתקרבים אחד אל השני (אשליה) בדרך אל האובייקט. המצב הוא הפוך כשהגל מתרחק מהאובייקט (דוגמה: מכונית נוסעת בכביש לידך - היא נשמעת אחרת כשהיא מתקרבת אליך וכשהיא מתרחקת ממך, אפילו אם המהירות ושאר הפרמטרים לא השתנו. מפאת הסיכון התיאורטי (
), אולי כדאי לתת דווקא את דוגמת הזבוב במקרה הזה). אורך הגל של האור לא משתנה כלפי הצופה שמתרחק ממקור האור. דעתי האישית היא שבמידה ונוצר מצב של הסתכלות לעבר מקור אור אחורי תוך כדי תנועה קדימה במהירות גבוהה ממהירות האור, הצופה לא יראה כלום באחוריו, כשלפניו יראה מאורעות קורים בקצב מהיר משהיה רואה בצורה נורמלית. לכשיעצור ויסתכל אחורנית, יראה רצף מהיר של המאורעות. במידה וישנו יותר ממקור אור אחד (לדוגמה: הצופה הוא גם מקור אור או החזר), הצופה יראה בנקודת הסיום (תוך מבט אחורנית) את עצמו נע אחורה עד לנקודת המוצא, וזאת מעבר לאור שיגיע אליו ממקור אור קבוע. זו דעתי.
 

atheist22

New member
הגיון אנושי סטנדרטי לא פועל בפיזיקה

בקשר למהירות היחסית בין שני קרני אור, היא לא מוגדרת. קרן אור לא יכולה למדוד מהירות של קרן אור אחרת. לעומת זאת אפשר לשאול שאלה אחרת: שתי חלליות מתרחקות מכדור הארץ בכיוונים מנוגדים כל אחת ב-99% ממהירות האור. מה תהיה המהירות היחסית שלהן? תשובה: המהירות היחסית תהיה קטנה ממהירות האור. מבחינת הצופה על אחת החלליות המרחקים יהיו קטנים יותר מאשר עבור צופה על כדור הארץ וגם הזמן יעבור יותר לאט. כבר מזמן לא יצא לי להתעסק עם תורת היחסות הפרטית, אבל בסופו של דבר אם מציבים בנוסחאות, זה מסתדר. בכל מקרה, כל התופעות האלה מתוארות ע"י תורת היחסות הפרטית, ואם חשבת שהיא מנוגדת להגיון חכו שתראו מה זה מכניקת הקוונטים.
 
אני מתגאה בהיגיון שלי שהוא

לא סטנדרטי
. אני לא מקבל את הניסוח "לא מוגדרת". אין כזה דבר, ובייחוד בפיסיקה. חייבת להיות הגדרה, מעצם תנועת החלליות (איזו מילה יפה, "חללית", לא?). מדוע המהירות היחסית תהיה קטנה ממהירות האור? הרי זה כאילו האטת את שתי החלליות עד לגבול שבו הנוסחה תיראה הגיונית! מדוע הזמן יעבור לאט יותר, לדעתך? מתימטיקה היא לא חלק חזק אצלי. אשמח לשמוע ממך עוד על מכניקת הקוונטים ועל תורות היחסות הפרטית והכללית.
 

atheist22

New member
תורת היחסות הפרטית

בהחלט קיימים דברים לא מוגדרים. בניסוח אחר אפשר להגיד שלשאלה אין משמעות בתוך התיאוריה כיוון שהתיאוריה אינה יכולה לספק אליה תשובה בשום דרך. בקשר ללמה הזמן יעבור יותר לאט, שתי ההנחות של תורת היחסות הפרטית הן כי מהירות האור קבועה לכל צופה וכי חוקי הפיזיקה זהים עבור כל צופה הנע במהירות קבוע. מתוך שתי ההנחות האלה ניתן לקבל את כל האפקטים של היחסות הפרטית. אפשר לראות למה הזמן נע יותר לאט מכל מני ניסויים מחשבתיים שאפשר לעשות. כפי שאמרתי, אני מזמן כבר לא התעסקתי עם זה, אבל אם זה מעניין אותך, חפש מידע באינטרנט על היחסות הפרטית(Special Theory of Relativity) או קח ספרים בנושא בספריה.
 

2_be

New member
קצת על תורת היחסות

לא מזמן מצאתי סיכום קצר שלי בנושא שהתגלגל לו עד שהגיע לידי הדפסה, אז הנה הוא: תורת היחסות הפרטית פורסמה בשנת 1905 ע"י אינשטיין. חוקי היסוד: 1. נוסחאות חוקי הפיסיקה אחידות בכל מערכת יחוס הנעה במהירות קבועה ביחס לאחרת. 2. למהירות האור בחלל יש ערך קבוע לא משנה באיזה מערכת יחוס ניהיה. חוקים אלו סותרים לכאורה את טרנספורמצית גליליי (בעיקר לגבי חשמל ומגנטיות,הנוסחאות ב-2 המערכות אינן זהות כפי שנדרש בחוק 1) למרות שהיא מתאימה לניסיוננו המעשי. לורנץ הציג טרנספורמציה נוספת למעבר בין 2 מערכות שאינה סותרת את החוקים. תובנות: @ במהירות קטנה ממהירות האור 2 הטרנספורמציות מתלכדות. בגלל "עיקרון ההתאמה" (=כל תאוריה חדשה צריכה להיכלל , לפחות במקרי הקצה שלה,לתאוריה קודמת) תורת היחסות כוללת בתוכה גם את מקרי הקצה, כלומר המקרה בו המהירות קטנה ממהירות האור. @ לא יכולה להיות קיימת מערכת הנעה ביחס למערכת אחרת במהירות הגדולה ממהירות האור. @כאשר צופה מודד את אורכו של גוף כלשהו הנמצא בתנועה יחסית אליו הוא יהיה קצר יותר מאשר המקרה בו הגוף במנוחה. (התכווצות לורנץ-פיצג´רלד) @התארכות הזמן- שעון שנע יחסית לצופה יראה כאילו הוא מתקתק לאט יותר מאשר כשהשעון המנוחה ביחס לצופה. לדוגמא, אם נמדוד את משך הנסיעה מ-A ל-B במערכת יחוס הנמצאת בתנועה יחסית אלינו יראה השעון שלנו פרק זמן גדול יותר מהשעון של מי שנמצא במערכת הנעה. תורת היחסות הכללית הכללת תאורית היחסות הפרטית. מתבססת על "עקרון מך" :מסת היקום קובעת איזו מערכת היא אינרציאלית ואיזו לא. חוקי יסוד: 1. עקרון הקווריאנטיות-חוקי הטבע הינם בעלי צורה אחידה בכל מערכות היחוס בעלות תנועה יחסית כלשהי. 2. עקרון השקילות-מערכת אינרציאלית שבה לגופים תאוצה בגלל שדה הגרביטציה שקולה למערכת מואצת בה שדה הגרביטציה מתאפס. (כלומר ניתן לעבור ממערכת לא אינרציאלית לאינרציאלית ע"י הוספת גרביטציה ולהפך..) ישום חוק 1 מתבצע ע"י כך שמבטאים את החוקים הפיסיקליים ע"י שימוש בוקטורים וכך הם אינם תלוים יותר בקואורדינטות (במיקום). ישום חוק 2 מתבצע ע"י התיחסות למרחב ולזמן כאל ישות גאומטרית (=מכלול של יחסים בין נקודות) אחת (מרחב-זמן) ואז ניתן לדבר על תאוצות במקום על גרביטציה ואלה מיוצגות באמצעות הגאומטריה של המרחב-זמן. עד כמה שזכור לי ראיתי כמה סיכומים יותר מקיפים בעברית באתר של צבי ינאי וגלילאו (שניהם בקישורי הפורום), אנסה יותר מאוחר הערב להביא קישור מדויק. נ.ב. ברוך הבא
 

2_be

New member
../images/Emo124.gif ובזכותכם...

הכנסתי את זה למאמרי הפורום בתוספת קישורים. <יתווספו למאמר קישורים נוספים אם מחשבי יחליט להפסיק להתקע , קישורים נוספים שלכם, יתקבלו כידוע בברכה
>
 

masorti

New member
כדי להבין מה יקרה לזמן...

במערכת נעה בהנחה של מהירות אור קבועה - כדאי להתעמק ב"ניסוי המחשבתי" של איינשטיין שעסק בפוטון הנע בין שתי מראות אנכיות. לינק מצורף.
 
למעלה